Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Χρόνο για τις 2.000 απολύσεις θα ζητήσει ο Σαμαράς.

Περισσότερο χρόνο, προκειμένου να καταλήξει στους οργανισμούς από τους οποίους θα προκύψουν οι πρώτες 2.000 αποχωρήσεις, αναμένεται να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους επικεφαλής της τρόικας που προγραμματίζεται να έρθουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Χωρίς να αναιρεί τη δέσμευσή της για συνολικά 4.000 απολύσεις εντός του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια πολιτική συμφωνία με την τρόικα για την παράταση των σχετικών προθεσμιών, προκειμένου αφενός να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία, αφετέρου να αποφευχθούν οι, πιθανές, έντονες κοινωνικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις που θα απειλούσαν την εικόνα της χώρας και το τουριστικό ρεύμα τους κρίσιμους επόμενους δύο μήνες. Το σχετικό αίτημα για παράταση της προθεσμίας αναμένεται να τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προς τους επικεφαλής της τρόικας, παράλληλα με την προσωπική πολιτική του δέσμευση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει, μέχρι το τέλος του 2013, το σύνολο των υποχρεώσεών της.

Αλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει ήδη λάβει ατύπως μια πρώτη παράταση καθώς, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα, θα έπρεπε ήδη στα τέλη Μαΐου να έχουν ανακοινωθεί οι οργανισμοί που θα κλείσουν και ο αριθμός των προς απόλυση υπαλλήλων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δράση αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία ωστόσο εκταμιεύθηκε χωρίς πρόβλημα, απόρροια πολιτικής συμφωνίας. Με αυτή την de facto καλή διάθεση του ΔΝΤ, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει, πλέον, να πείσει και την τρόικα για παράταση των προθεσμιών. Στόχος είναι, παρά την εκκρεμότητα των απολύσεων αλλά και τα κενά στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, να ανάψει το πράσινο φως για την αποδέσμευση των 3,3 δισ. κατά τη συνεδρίαση της Ευρωζώνης στις 13 Ιουνίου.

Τον Σεπτέμβριο

Εφόσον η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς ευοδωθεί, ο προγραμματισμός των αναγκαστικών αποχωρήσεων - απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να γίνει με πιο αργό ρυθμό, με τις πρώτες αποχωρήσεις να τοποθετούνται κοντά στο όριο που, ούτως ή άλλως, είχε τεθεί για την υλοποίηση της δράσης, δηλαδή εντός Σεπτεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να λάβει, για άλλη μία φορά, δραματικούς τόνους και να απαιτηθεί μια σύγκληση πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ληφθεί η πολιτική απόφαση για τον «ξαφνικό θάνατο» μιας ΔΕΚΟ, τη στιγμή που τα σενάρια για απολύσεις από την ΕΒΟ ή για καταργήσεις διευθύνσεων της ΕΡΤ επιμένουν.

Πάντως, στους σχεδιασμούς του κ. Αντ. Σαμαρά και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη περιλαμβάνεται, ούτως ή άλλως, μια νέα σύσκεψη, δεδομένου ότι μείζονα θέματα όπως το φορολογικό, ο ενιαίος φόρος ακινήτων αλλά και το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, για το οποίο υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις από την τρόικα, παραμένουν ανοιχτά. Το ζήτημα του ΦΠΑ ετέθη και κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Φορολογίας, Αλγκιρντας Σεμέτα, παρουσία του κ. Γ. Στουρνάρα.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός, επανεκκινώντας τις επισκέψεις του στα υπουργεία, θα προεδρεύσει σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description grd | Ιουνίου 5, 2013 9:02 π.μ. | Reply
Φυσικά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Δικά τους παιδιά είναι άλλωστε τα πονάνε. Μέχρι να καταγραφούν πλήρως τα κομματόσκυλα (ώστε να την φάνε όσοι αξιοκρατικά και κατά λάθος μπήκαν στο δημόσιο και τραβάνε και όλο το ζόρι) θέλει κάποιο χρόνο. Για τους 1.500.000+ πλεμπάγιες του ιδιωτικού τομέα δεν χρειάστηκε να το σκεφτούν καν ,άλλωστε αυτοί είναι όντως παιδιά κατώτερου θεού.
image description DIM | Ιουνίου 5, 2013 12:09 μ.μ. | Reply
Τώρα είναι αργά................
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο