Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην αγορά καυσίμων και στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις  αλλαγές στην αγορά καυσίμων και στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που καταργεί στον 67χρονο αγορανομικό κώδικα, ανοίγει το λιανικό εμπόριο δίνοντας το δικαίωμα στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, προσφέρει οικονομική ανάσα στους συνεπείς δανειολήπτες και επιδιώκει το ξεφούσκωμα των τιμών στα καύσιμα.

Με τις διατάξεις του η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προωθεί νέο κύμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά σε μια προσπάθεια να τονώσει τον ανταγωνισμό και να συμπιέσει τις τιμές, ενώ ταυτόχρονα με τροπολογία φέρνει το πρόγραμμα διευκόλυνσης των νοικοκυριών με ενυπόθηκα δάνεια.

Αναλυτικά στο νομοσχέδιο με τίτλο «αγορανομικός κώδικας» καταργούνται αναχρονιστικές διατάξεις που ίσχυαν από το 1946 και δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Για παράδειγμα η εξουσία που είχε ο υπουργός να απαγορεύει τις εξαγωγές ή το να ρυθμίζει, τον τρόπο και τόπο πώλησης ειδών βιοτικής ανάγκης και τις συμβατικές σχέσεις των μερών σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.

Οι αλλαγές στην αγορά καυσίμων και στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές


Επίσης επιδιώκεται το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές. Το επίμαχο άρθρο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ακόμη και στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Οι Κυριακές

 Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο καθώς και την προαιρετική λειτουργία των μικρότερων (μέχρι 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές. Θα εξαιρούνται όσα είναι shop in a shop και εκείνα που ανήκουν σε αλυσίδες. Σε ό,τι αφορά την τελευταία πρόταση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ εναλλακτική πρόταση.

Αυτή αναφέρει ότι θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές. Δεν αποκλείεται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να καταλήξουν σε αυτήν την αλλαγή συν το άνοιγμα όλων των λιανεμπορικών επιχειρήσεων για επτά Κυριακές το χρόνο.

Επίσης, στις διατάξεις αυτές θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Η μία χειμερινή σεζόν των εκπτώσεων θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης προτείνονται δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές. Οι άλλες τρεις Κυριακές οριοθετούνται δύο πριν τα Χριστούγεννα και μία πριν το Πάσχα.

Καύσιμα
    Με άλλες διατάξεις στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές στις συμβάσεις πώλησης καυσίμων που συνάπτουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα βενζινάδικα. Συνοπτικά με τις διατάξεις αποσυνδέονται οι τιμές χονδρικής πώλησης βενζίνης και ντίζελ από την απόσβεση των επενδύσεων που κάνουν οι εταιρείες εμπορίας στα πρατήρια, προσδιορίζονται τα είδη των εκπτώσεων, οι οποίες ταυτόχρονα θα αναγράφονται υποχρεωτικά στα τιμολόγια. Επιπλέον στις συμβάσεις θα γίνεται σαφή αναφορά για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει το «ξεφούσκωμα» των τιμών των καυσίμων καθώς μία από τις συνήθεις πρακτικές των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ήταν να κάνουν τις αποσβέσεις των επενδύσεών τους στα πρατήρια φουσκώνοντας... τις τιμές χονδρικής.Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο