Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

O Συνήγορος του Πολίτη έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση στην πρωτοκόλληση και την εξέταση των αιτημάτων των συνταξιούχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Προσωπικού του ΓΛΚ προτείνοντας την ενίσχυση των αρμόδιων Τμημάτων με ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συντομότερη εξέταση των εισερχόμενων και των εκκρεμών αιτημάτων. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση ανταποκρίθηκε στο διαμεσολαβητικό ρόλο της Αρχής και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού.


Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στον Συνήγορο για τη μεγάλη καθυστέρηση στην πρωτοκόλληση και την ανταπόκριση της &ιεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) στα αιτήματά τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων διαπίστωσε ότι το πρόβλημα της πρωτοκόλλησης, αλλά και της εξέτασης των αιτήσεων, οφείλεται μεταξύ άλλων:
α) στην αύξηση των εισερχόμενων συνταξιοδοτικών αιτήσεων λόγω της μαζικής αποχώρησης των υπαλλήλων από την υπηρεσία τους, β) στην κατάθεση πολλών ερωτήσεων των ήδη συνταξιούχων λόγω της συνεχόμενης απρόβλεπτης μεταβολής της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας,
γ) των αιτημάτων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων βάσει των διατάξεων του Ν. 3865/2010 και
δ) στην ταυτόχρονη αποχώρηση έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της &ιεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ.

Επίσης, η καθυστέρηση αυτή επιφέρει δημοσιονομικό κόστος για το κράτος, καθώς εάν οι αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων είχαν εγκαίρως εκκαθαριστεί, τότε με την επακόλουθη πληρωμή των προαιρετικά καταβαλλόμενων αναγνωρισμένων εισφορών θα είχαν βελτιωθεί και οι ταμειακές ροές του δημοσίου ταμείου. Η Αρχή εξέφρασε την ανησυχία ότι η εκπρόθεσμη πρωτοκόλληση, που αλυσιδωτά οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση της ήδη καθυστερημένης εξέτασης των αιτήσεων, αφενός γεννά δικαίωμα αποζημίωσης του πολίτη κατά τον Κώδικα &ιοικητικής &ιαδικασίας, αφετέρου ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια συνταξιοδοτικών
δικαιωμάτων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε τον Δεκέμβριο του 2012 στην 4η Διεύθυνση Προσωπικού του ΓΛΚ ότι υφίσταται ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, έστω και προσωρινά, του αρμόδιου Τμήματος Αρχείου – Πρωτοκόλλησης, και εν συνεχεία όλων των άλλων Τμημάτων της &ιεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ, ώστε να καταστεί δυνατή η συντομότερη εξέταση των αιτημάτων των συνταξιούχων. Η ανάγκη αυτή εκπορεύεται από την υποχρέωση της ανωτέρω &ιεύθυνσης να πρωτοκολλεί αυθημερόν όλα τα εισερχόμενα έγγραφα και να απαντά στα αιτήματά των πολιτών σύμφωνα με τον Κώδικα &ιοικητικής &ιαδικασίας και τις ειδικά
οριζόμενες και προβλεπόμενες προθεσμίες, οι οποίες δεν τηρούνται.

Η Διεύθυνση Προσωπικού του ΓΛΚ γνωστοποίησε στον Συνήγορο τον Μάρτιο του 2013 ότι το πάγωμα των προσλήψεων έχει δημιουργήσει οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών του ΓΛΚ. Επίσης, ότι για το χρονικό διάστημα ενός έτους διατέθηκαν 6 υπάλληλοι κατηγορίας &Ε, καθώς και ότι θα υπάρξει διάθεση και τοποθέτηση 10 επιπλέον υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ. Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει την ανάγκη για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης του προσωπικού, καθώς το πρόβλημα των καθυστερήσεων επιδεινώνεται συνεχώς.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο