Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προτάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

Προτάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) κατέθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνέχεια της συνάντησής του με τον υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Σ. Κομνηνό και τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Γ. Στεργίου.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ότι με δεδομένη πλέον τη θεσμική καθιέρωση των Επιμελητηρίων ως αποκλειστικών φορέων λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου της χώρας, επισημαίνεται μια σειρά νομικών και διαδικαστικών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων θα ολοκληρώσει με επιτυχία αυτό το απαραίτητο εγχείρημα:

1) Συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού των Επιμελητηρίων: παρά την τεχνογνωσία την οποία διαθέτει το υφιστάμενο επιμελητηριακό στελεχιακό δυναμικό, ο περιορισμένος αριθμός του καθιστά επιβεβλημένη την εξειδίκευσή του σε νέες βελτιούμενες διαδικασίες.

2) Καθιέρωση ενιαίων εντύπων για το σύνολο των λειτουργιών των Επιμελητηρίων με βαρύτητα στην εισαγωγή κάθε δυνατής απλοποίησης των διαδικασιών καταχωρήσεων προκειμένου να περιοριστεί η φυσική παρουσία των συναλλασσόμενων στα Επιμελητήρια (θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής).

3) Τροποποίηση υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου Γ.Ε.ΜΗ. και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στις Α.Ε., προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός των υποβαλλόμενων εγγράφων, δηλώσεων, εξουσιοδοτήσεων και η απλοποίηση των κειμένων τους (πέραν των προτυποποιημένων καταστατικών) σε συνδυασμό με την καθιέρωση της πλήρους δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής και διαβίβασης στους αρμόδιους φορείς.

4) Εξορθολογισμός του τρόπου διαχείρισης της λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. με μηχανογραφική διασύνδεση Μητρώων Επιμελητηρίων- Γ.Ε.ΜΗ.

5) Δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τα μηχανογραφικά συστήματα των επιμελητηρίων π.χ. ΔΟΥ, περιφέρεια, κλπ.

6) Ασυμβατότητα ύπαρξης προστίμων σε σχέση με τις ασφυκτικές προθεσμίες των ΔΟΥ σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής των σχετικών στοιχείων.

7) Προετοιμασία Γ.Ε.ΜΗ. να δεχθεί μεγαλύτερο όγκο δεδομένων ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σταδιακά στην ανάρτηση των οικονομικών τους καταστάσεων (ισολογισμών) χωρίς προβλήματα.

8) Νομοθετικό κενό στην μετατροπή διαφόρων μορφών εταιρειών Ο.Ε. Ε.Ε., Ε.Π.Ε. & Α.Ε. σε ΙΚΕ, καθώς και εγγραφής πολυεθνικών επιχειρήσεων χωρίς ελληνικό Α.Φ.Μ. & φυσική έδρα στην Ελλάδα.

Στο κείμενο του κ. Κορκίδη επισημαίνεται ότι παρά τις υφιστάμενες δυσχέρειες και τον τεράστιο όγκο δουλειάς που υποδέχονται, οι υπηρεσίες μητρώου του Ε.Β.Ε.Π. διαχειρίζονται τις αυξημένες απαιτήσεις εξυπηρέτησης, ενώ το Γ.Ε.Μ.Η. στο Ε.Β.Ε.Π. είναι ικανό και αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα τα νέα δεδομένα, στο πλαίσιο μιας διαχειρίσιμης κατάστασης με στόχο την όσον το δυνατόν ταχύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Η θέση του κ. Κορκίδη όπως ανέφερε σε σχετική δήλωσή του είναι ότι: «Το Γ.Ε.ΜΗ., η Υ.Μ.Σ, η διαμεσολάβηση, οι αδειοδοτήσεις, οι θεωρήσεις καθώς και άλλες δρομολογημένες λειτουργίες και υπηρεσίες του Ε.Β.Ε.Π. έρχονται να συμπληρώσουν τον καίριο ρόλο του που είναι η καθολική υποστήριξη της Πειραϊκής Επιχειρηματικότητας. Η απρόσκοπτη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. είναι ένα στοίχημα που πρέπει όλοι να κερδίσουμε. Μάλιστα, όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΝΥΠ, και υλοποιούνται από τα Επιμελητήρια είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Προβλήματα και δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, αλλά για όλα υπάρχουν λύσεις. Η από κοινού, λοιπόν, εξεύρεση άμεσων λύσεων στις όποιες υφιστάμενες δυσκολίες, αναμφισβήτητα αποτελεί τον στόχο όλων μας».

kathimerini.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description SPIROS.K. | Μαΐου 28, 2013 3:06 μ.μ. | Reply
Θα γίνει της κολάσεως και με το ΓΕΜΗ, πως θα καταφέρουν 4 επιμελητήρια να χειριστούν τον όγκο χιλιάδων επιχειρήσεων μόνο σε 2-3 ημέρες; Και εδώ προχειρότητες, ηλεκτρονική υποβολή άμεσα γιατί αλλιώς θα κοιμόμαστε και θα ξυπνάμε στα σκαλοπάτια του ΕΒΕΑ. Και για να μην το ξεχάσω, ΠΑΡΑΤΑΣΗ έως μετά την υποβολή των δηλώσεων Φ.Ε. των ΑΕ.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο