Απρόθυμοι να ρίξουν τις τιμές ακόμα και εάν μειωθεί ο Φ.Π.Α.

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Μάιος 2013
Taxheaven.gr

Αρνούνται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης να προχωρήσουν σε μείωση τιμών στην περίπτωση που μειωθεί τελικά ο συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 13%, γεγονός που απειλεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει την υλοποίηση του στόχου αυτού.

Όπως λένε οι εστιάτορες, απορρόφησαν ήδη την αύξηση του συντελεστή. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ οδήγησε 30.000 άτομα στην ανεργία, ενώ ο τζίρος μειώθηκε κατά 50%.

Σε δήλωσή του σήμερα, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργος Καββαδάς, που είναι παράλληλα και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των τιμών εκτός ελαχίστων εξαιρέσων.

"Η εστίαση δεν μετέφερε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 23% στις τιμές. Αντίθερα και παρ' όλα αυτά έχει προχωρήσει σε μείωση τιμών όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να μπορέσει να προσελκύσει πελάτες. Νομίζω ότι οι τιμές δεν μπορούν να μειωθούν" τόνισε ο κ. Καββαδάς.

Η κυβέρνηση, πάντως, εμμένει στις πιέσεις για μείωση των τιμών, ώστε να πείσει και την τρόικα για την ωφελιμότητα του μέτρου. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε αυτονόητη την εκλογίκευση των τιμών, εν όψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.

Θετικός σε μειώσεις τιμών δηλώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την έκδοση αγορανομικής διάταξης που θα υποχρεώνει τους καταστηματάρχες να αναγράφουν δύο τιμές στα προσφερόμενα είδη, προ και μετά ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Σήμερα παρουσιάσθηκε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Αττικής, που έχει σαν στόχο να αναδείξει το τουριστικό προϊόν μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Στον χώρο της κρουαζιέρας, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί ο δεύτερος επιβατικός σταθμός κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Με αυτό το έργο που κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΛΠ θα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 25.000 επιβάτες ημερησίως.

Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν το πρωί, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη κι εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και φορέων του τουρισμού.

Πηγή MEGA