Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφωνούν να επιταχύνουν την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης

28 Μάιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να επιταχύνουν την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης ήταν το ένα από τα δύο κυριότερα θέματα κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2013.


Κάθε χρόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ χάνουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί περίπου στον προϋπολογισμό 7 ετών της ΕΕ.


«Είναι καιρός να επιταχυνθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Είδαμε τον ένα μετά τον άλλο τίτλο να τονίζει τα κενά των φορολογικών συστημάτων, τροφοδοτώντας την αγανάκτηση - και δικαίως. Σε μια περίοδο φορολογικών επιβαρύνσεων και κοινωνικών εντάσεων, η καταπολέμησή τους αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας» επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy μετά την σύνοδο.

«Χαίρομαι λοιπόν διότι το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέτυχε την απεμπλοκή ορισμένων φακέλων που είχαν παγώσει. Τα πράγματα κινούνται, επιταχύνονται πραγματικά, με σαφείς προθεσμίες για την επίτευξη αποτελεσμάτων», συνέχισε κατά την τελική συνέντευξη τύπου.

Μολονότι η φορολογία αποτελεί εθνική αρμοδιότητα των κρατών μελών, οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή συνιστά διασυνοριακό πρόβλημα, το οποίο θα επιλυθεί περισσότερο αποτελεσματικά εφόσον τα κράτη μέλη δράσουν από κοινού.

Ενίσχυση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών


Η επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί έργο προτεραιότητας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, επισημαίνουν οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Για τον σκοπό αυτό, σε επίπεδο ΕΕ, η Επιτροπή πρόκειται, ήδη τον Ιούνιο, να προτείνει τροποποιήσεις της οδηγίας σχετικά με την διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Στόχος των αλλαγών είναι να καταστεί δυνατή η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να καλύπτει κάθε πηγή εισοδήματος.

Επιπλέον, η ΕΕ προτίθεται να προωθήσει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ως νέο διεθνές πρότυπο, και ως εκ τούτου θα συνεργασθεί εκ του σύνεγγυς με τους εταίρους σε διεθνή φόρουμ όπως είναι η ομάδα των οκτώ, η Ομάδα των είκοσι και ο ΟΟΣΑ.

Φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά το Συμβούλιο Ecofin (Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων) της 14ης Μαΐου για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο σχετικά με την φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις.

Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ότι οι εν λόγω πέντε χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν μέτρα ισοδύναμα με εκείνα της οδηγίας της ΕΕ για την φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις. Η οδηγία της ΕΕ βρίσκεται υπό επικαιροποίηση επί του παρόντος, το δε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδοκά ότι θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

Οι ηγέτες ζήτησαν την έκδοση νέων οδηγιών που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013. Οι νέοι κανόνες θα εισαγάγουν έναν «μηχανισμό ταχείας αντίδρασης» ο οποίος θα παρέχει την δυνατότητα στα κράτη μέλη να αντιδρούν ταχέως σε περιπτώσεις μαζικής απάτης και ένα «μηχανισμό αντιστροφής της επιβάρυνσης», ο οποίος έχει σχεδιασθεί με στόχο την αλυσιδωτή απάτη (απάτη τύπου caroussel).

Άλλα μέτρα
 
•αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και της μεταφοράς των κερδών –θα προχωρήσουν οι εργασίες που αφορούν τις συστάσεις της Επιτροπής και την αναθεώρηση των συναφών οδηγιών της ΕΕ ·
•εξάλειψη επιζήμιων φορολογικών πρακτικών– θα ενισχυθεί ο ισχύων κώδικας δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων ·
•καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και παγκοσμίως) – η αναθεωρημένη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους· οι τροποποιήσεις των οδηγιών που αφορούν τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες εταιρείες θα εξετασθούν ταχέως·
•η αντιμετώπιση των προκλήσεων της φορολογίας στην ψηφιακή εποχή – η Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το θέμα, το δε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει σχετικά κατά την σύνοδό του τον Οκτώβριο.


Επόμενα βήματα

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένουν μία έκθεση προόδου σχετικά με αυτούς τους φακέλους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013.

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης