Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Η ΓΣΕΕ τεκμηριώνει την καθολικότητα ισχύος της νέας ΕΓΣΣΕ

Εγκύκλιο της νομικής της υπηρεσίας προς τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες-μέλη της απέστειλε  η ΓΣΕΕ, με την οποία ενημερώνει και τεκμηριώνει την καθολικότητα ισχύος της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στην εγκύκλιο τονίζεται και η υποχρέωση χορήγησης του επιδόματος γάμου από το σύνολο των εργοδοτών της χώρας, γιατί αφενός μεν αποτελεί όρο της νέας ΕΓΣΣΕ και αφετέρου έχει ισχύ τυπικού νόμου (του κυρωτικού νόμου 1766/1988).

«Για τις ρυθμίσεις του ν. 4093/2012 έχουμε διατυπώσει σοβαρές και τεκμηριωμένες επιφυλάξεις, λόγω αντίθεσής τους στο Σύνταγμα και ασυμβατότητάς τους με διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες. Με το Ν 4093/2012 θεσπίστηκε νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ουσιαστικά αφαιρέθηκε βίαια η εξουσία ρύθμισης, με γενική εφαρμογή, του συνόλου των όρων εργασίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (και μάλιστα τις κορυφαίες) υπέρ του κρατικού νομοθέτη. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επέμβαση στην συλλογική αυτονομία, αφού καταλύεται η ρύθμιση του άρθρου 22 παρ. 2 του Συντάγματος για την επικουρικότητα της κρατικής ρύθμισης. Οι ρυθμίσεις του ν. 4093/2012 για την ΕΓΣΣΕ (και ιδίως η αντικατάσταση του  άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 1876/90 με το πιο πάνω περιεχόμενο), ως πρόδηλα αντισυνταγματικές, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και κατά συνέπεια όλοι οι όροι της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ έχουν, για το λόγο αυτό, καθολική εφαρμογή», αναφέρει η εγκύκλιος. 

Δείτε  όλη την εγκύκλιο εδώ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΠΕΤΡΟΣ ΓΡΙΒΑΣ | Μαΐου 27, 2013 2:33 μ.μ. | Reply
Βέβαια ο νόμος του υπουργείου εργασίας για τον κατώτατο μισθό (που δεν έχει επίδομα γάμου), άλλα λέει.

Η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων πέθανε ανεπιστρεπτί, δεν νομίζω ότι έχει δίκιο η ΓΣΕΕ στο συγκεκριμένο και είναι αρκετές οι ευθύνες της για αυτό μάλιστα... Η τελευταία ΕΓΣΣΕ δεν είναι υποχρεωτική, οπότε...
image description anonymous | Μαΐου 27, 2013 3:25 μ.μ. | Reply
...οπότε τι; Εσύ θα συμβούλευες τον εργοδότη να δίνει 586 και να κοιμάται ήσυχος;
image description ξοην | Μαΐου 27, 2013 5:06 μ.μ. | Reply
Εγω ειδα μεσα στο 2013 να κοβουν επιδοματα γαμου με τη βια απο πωλητριες με πολλα χρονια προϋπηρεσιας. Ο,τι θελει κανει ο καθενας
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο