Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι δωρεές δεν μπορούν να κρύψουν "μαύρες" καταθέσεις - Προειδοποιήσεις από το υπουργείο οικονομικών

27 Μάιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Οι δωρεές δεν μπορούν να κρύψουν "μαύρες" καταθέσεις - Προειδοποιήσεις από το υπουργείο οικονομικών

Στην αποσαφήνιση πως η εγκύκλιος ΠΟΛ.1033/21.2.2013 που εξεδόθη τον προηγούμενο Φεβρουάριο και αναφέρεται στα εμβάσματα εξωτερικού δεν αποτελεί παραθυράκι νομιμοποίησης "μαύρων" εισοδημάτων προχώρησαν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τα εν λόγω στελέχη μιλώντας προχώρησαν στην διάψευση δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας που υπεστήριζε πως η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών δίδει την δυνατότητα σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009 -2011 να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από ποινικές διώξεις.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υπεστήριζε πως η εγκύκλιος ΠΟΛ.1033/21.2.2013 που εξεδόθη τον προηγούμενο Φεβρουάριο παρέχει την δυνατότητα στους 54.000 φορολογουμένους με εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 να τα δικαιολογήσουν μέσω εκπρόθεσμης πράξης δωρεάς από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο και πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο δωρεάς να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από το ενδεχόμενο διώξεως για διακίνηση μαύρου χρήματος, καταβάλλοντας φόρο 5% αντί για 45%.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα διευκρίνισαν πως η εκπρόθεσμη πράξη δωρεάς δεν γίνεται αποδεκτή αυτομάτως από τις φορολογικές αρχές, καθώς σύμφωνα με υφιστάμενες αποφάσεις (ΠΟΛ.1042/8.2.1993) για την αναγνώριση των ποσών που προέρχονται από δωρεά εξετάζεται πρώτα αν η δωρεά είναι πραγματική. Εφ όσον διαπιστώνεται ότι η δωρεά είναι εικονική και εμφανίζεται για την καταστρατήγηση των διατάξεων περί τεκμηρίων, δεν λαμβάνεται υπ' όψη. Προς τούτο ερευνάται και το αν ο δωρητής είχε την οικονομική δυνατότητα να χορηγήσει την δωρεά.

Όπως μάλιστα ξεκαθάρισαν, οι φορολογούμενοι με εμβάσματα στο εξωτερικό που θα επικαλεσθούν δωρεά θα ελεγχθούν σε βάθος και με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου και θα πρέπει να κομίσουν τα νόμιμα δικαιολογητικά για να γίνει αποδεκτή η επίκληση της δωρεάς και να μην φορολογηθούν πρόσθετα. "Υπάρχουν πολλοί που θα έχουν κάποιο θείο για να τους δικαιολογήσει εμβάσματα ύψους 5 εκατ. ευρώ και να την γλυτώσουν;", αναρωτήθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο τα υπηρεσιακά στελέχη, θέλοντας να καταδείξουν την υπερβολή του δημοσιεύματος.

Πηγή News.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης