Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι δωρεές δεν μπορούν να κρύψουν "μαύρες" καταθέσεις - Προειδοποιήσεις από το υπουργείο οικονομικών

Οι δωρεές δεν μπορούν να κρύψουν "μαύρες" καταθέσεις - Προειδοποιήσεις από το υπουργείο οικονομικών

Στην αποσαφήνιση πως η εγκύκλιος ΠΟΛ.1033/21.2.2013 που εξεδόθη τον προηγούμενο Φεβρουάριο και αναφέρεται στα εμβάσματα εξωτερικού δεν αποτελεί παραθυράκι νομιμοποίησης "μαύρων" εισοδημάτων προχώρησαν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τα εν λόγω στελέχη μιλώντας προχώρησαν στην διάψευση δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας που υπεστήριζε πως η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών δίδει την δυνατότητα σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009 -2011 να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από ποινικές διώξεις.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υπεστήριζε πως η εγκύκλιος ΠΟΛ.1033/21.2.2013 που εξεδόθη τον προηγούμενο Φεβρουάριο παρέχει την δυνατότητα στους 54.000 φορολογουμένους με εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 να τα δικαιολογήσουν μέσω εκπρόθεσμης πράξης δωρεάς από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο και πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο δωρεάς να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από το ενδεχόμενο διώξεως για διακίνηση μαύρου χρήματος, καταβάλλοντας φόρο 5% αντί για 45%.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα διευκρίνισαν πως η εκπρόθεσμη πράξη δωρεάς δεν γίνεται αποδεκτή αυτομάτως από τις φορολογικές αρχές, καθώς σύμφωνα με υφιστάμενες αποφάσεις (ΠΟΛ.1042/8.2.1993) για την αναγνώριση των ποσών που προέρχονται από δωρεά εξετάζεται πρώτα αν η δωρεά είναι πραγματική. Εφ όσον διαπιστώνεται ότι η δωρεά είναι εικονική και εμφανίζεται για την καταστρατήγηση των διατάξεων περί τεκμηρίων, δεν λαμβάνεται υπ' όψη. Προς τούτο ερευνάται και το αν ο δωρητής είχε την οικονομική δυνατότητα να χορηγήσει την δωρεά.

Όπως μάλιστα ξεκαθάρισαν, οι φορολογούμενοι με εμβάσματα στο εξωτερικό που θα επικαλεσθούν δωρεά θα ελεγχθούν σε βάθος και με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου και θα πρέπει να κομίσουν τα νόμιμα δικαιολογητικά για να γίνει αποδεκτή η επίκληση της δωρεάς και να μην φορολογηθούν πρόσθετα. "Υπάρχουν πολλοί που θα έχουν κάποιο θείο για να τους δικαιολογήσει εμβάσματα ύψους 5 εκατ. ευρώ και να την γλυτώσουν;", αναρωτήθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο τα υπηρεσιακά στελέχη, θέλοντας να καταδείξουν την υπερβολή του δημοσιεύματος.

Πηγή News.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο