Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στον... αέρα το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ

Στον... αέρα το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ
 
Σημαντικά προβλήματα στην αγορά έχουν δημιουργηθεί με την κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος των πέντε ευρώ καθώς τα ΑΤΜs, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης αλλά και γενικότερα όλα τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί για να μπορεί κάποιος να πληρώσει λογαριασμούς δεν δέχονται τα καινούργια χαρτονομίσματα.

Η αναβάθμιση του χαρτονομίσματος έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να είναι πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί, ωστόσο η αναβάθμιση αυτή δεν αναγνωρίζεται από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.
 
Την ίδια στιγμή άλλο ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει αφορά τα μηχανήματα που έχει προμηθευτεί η αγορά στο σύνολό της και τα οποία ανιχνεύουν τυχόν πλαστότητα ενός χαρτονομίσματος δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το νέο 5ευρω καθώς δεν είναι συμβατά με αυτό.

 Ήδη, οι αρμόδιες γαλλικές Αρχές που έφτασαν σε αυτή τη διαπίστωση εκφράζουν φόβους πως το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και μπορεί να στοιχίσει στη χώρα τους μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από πλαστά χαρτονομίσματα!

Όσον αφορά τα ΑΤΜs σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία για την επικαιροποίησή τους προκειμένου να δέχονται και το νέο χαρτονόμισμα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι θα χρειαστεί περίπου ενάμιση μήνας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών να αναγνωρίζουν το νέο 5ευρω.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ, Α. Μυλωνόπουλος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, πως ακόμη κι αν αναβαθμιστούν τα μηχανήματα, τότε δεν θα γίνεται δεκτό το παλαιό χαρτονόμισμα. Η μόνη λύση φαίνεται να είναι πως θα πρέπει να αποσυρθεί οριστικά το παλιό.
 
Πάντως ο κ. Μυλωνόπουλος καθησύχασε και τόνισε πως μπορεί να υπάρχουν προβλήματα αλλά η ΕΕ ξεκίνησε την αναβάθμιση των χαρτονομισμάτων από το 5ευρο για να μην υπάρξουν επιπλοκές και προβλήματα στους πολίτες σε συναλλαγές με μεγάλα ποσά.
 
Σημαντικά προβλήματα ωστόσο έχουν ήδη προκύψει και στις αστικές συγκοινωνίες και συγκεκριμένα στα μηχανήματα πώλησης τα οποία δεν δέχονται τα νέα χαρτονομίσματα. Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ σε μία προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους επιβάτες αποφάσισε να δέχεται το νέο 5ευρω στα γκισέ πώλησης των εισιτηρίων αν και δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη γνησιότητά του.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στους σταθμούς που δεν υπάρχουν εκδοτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει δοθεί εντολή στην προμηθεύτρια εταιρεία να προχωρήσει σε αναβάθμιση του λογισμικού των μηχανημάτων που είναι εγκατεστημένα στη γραμμή 2 και 3 του μετρό καθώς και στο τραμ (σημειώνεται ότι τα μηχανήματα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο δέχονται μόνο κέρματα). Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου ενώ το κόστος θα διαμορφωθεί περίπου στα 20 χιλ. ευρώ. Μάλιστα ενδέχεται η προμηθεύτρια εταιρεία μετά από απαίτηση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να υπάρξει και πρόβλεψη στα μηχανήματα για αλλαγές και άλλων χαρτονομισμάτων ώστε σε περίπτωση κυκλοφορίας νέων των 10 ή των 20 ευρώ να μπορούν να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στα μηχανήματα μέσα σε λιγότερο χρόνο και με πολύ μικρότερο κόστος για την εταιρεία.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο