Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Ένα βήμα πιο κοντά σε άρση τραπεζικού απορρήτου, επέκταση ανταλλαγής δεδομένων

Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του τραπεζικού απορρήτου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, με την Αυστρία να εγκαταλείπει τις έως τώρα ενστάσεις της για ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν μη αυστριακούς καταθέτες, και την Ε.Ε. να προσανατολίζεται πλέον σε παρόμοια συμφωνία με την Ελβετία.

«Είναι μία κακή ημέρα για φοροφυγάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας πως η ανταλλαγή πληροφοριών θα έχει επιτευχθεί «έως το τέλος του έτους».

Η ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών προβλέπει πως τα μέλη της Ε.Ε. ανταλλάσσουν δεδομένα για τα έσοδα που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι καταθέτες από τους τόκους των αποταμιεύσεων που τηρούν στις τράπεζες του εκάστοτε κράτους μέλους.

Μέχρι πρότινος, Λουξεμβούργο και Αυστρία αντιστέκονταν στην αποκάλυψη των ονομάτων των καταθετών, ωστόσο, αμφότερες έχουν πλέον συναινέσει στην ανταλλαγή δεδομένων.

Η σύμπνοια εντός της Ε.Ε. ανοίγει πλέον τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση παραπλήσιων συμφωνιών με κράτη που δεν ανήκουν στην ενωμένη Ευρώπη, όπως η Ελβετία, το Σαν Μαρίνο και η Ανδόρα. Η οριστικές συμφωνίες αναμένεται να ληφθούν έως το τέλος του 2013.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, η εν λόγω διαπραγμάτευση θα γίνει βάσει «μίας αναθεωρημένης ντιρεκτίβας για καταθέσεις», η οποία με τη σειρά της αποσκοπεί στο να κλείσει μία πληθώρα προβλημάτων που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο σύμφωνο, εξασφαλίζοντας την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών για έναν μεγάλο αριθμό χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Για ένα «τεράστιο βήμα» έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως «επιτέλους θα υπάρξει ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πέραν αυτού, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε ακόμα τρία σημεία που αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, όπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ρομπέι, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες οριστικές αποφάσεις αναμένεται να υπογραφούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το πρώτο μέτωπο όπου επετεύχθη πρόοδος ήταν αυτό της μη καταβολής ΦΠΑ, όπου συμφωνήθηκε ότι έως τα τέλη Ιουνίου οι υπουργοί Οικονομικών θα συνυπογράψουν ένα σύνολο νέων μέτρων «ταχείας απόκρισης» προκειμένου «οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τους απατεώνες».

Δεύτερο σημείο προόδου απετέλεσε η απόφαση η Ευρώπη να πιέσει για ένα «παγκόσμιο στάνταρ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, που θα καλύπτει ολόκληρο το εύρος φορολογητέου εισοδήματος», κάτι που η Ε.Ε. θα προαγάγει μέσω του G8 και του G20.

Τέλος, επετεύχθη πρόοδος σε μία «σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την φορολόγηση επιχειρήσεων», αντιμετωπίζοντας την «μεταφορά κερδών» και την «διάβρωση της φορολογικής βάσης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους στις χώρες όπου εδρεύουν, δήλωσε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας την αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περί «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
 

Πηγή: http://www.skai.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο