Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Οικονομικά επωφελής για τη χώρα και τις επιχειρήσεις η χρήση γνήσιου λογισμικού, σύμφωνα με την BSA


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιεί κάποιος γνήσιο λογισμικό. Ειδικά για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο, η χρήση γνήσιου λογισμικού αντιστοιχεί σε χαμηλότερο ρίσκο και σε υψηλότερες επιδόσεις που ωφελούν το ταμείο του κράτους και των επιχειρήσεων. Μία νέα έρευνα της BSA (The Software Alliance) και του INSEAD, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων διοίκησης, αποκαλύπτει πως η αύξηση χρήσης γνήσιου λογισμικού θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία σε αντίθεση με αντίστοιχη αύξηση χρήσης πειρατικού λογισμικού. Ειδικότερα, η αύξηση 1% στη χρήση γνήσιου λογισμικού θα επέφερε μία αύξηση της τάξεως των $388 εκατ. στην εθνική παραγωγή σε σύγκριση με τα $90 εκατ. από μια αντίστοιχη αύξηση πειρατικού λογισμικού, που σημαίνει ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού θα επέφερε $299 εκατ. επιπλέον οικονομικό όφελος.

Η πρωτοποριακή ανάλυση “Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα: Το οικονομικό αντίκτυπο του γνήσιου λογισμικού” βασίζεται σε στοιχεία από 95 χώρες και αποδεικνύει τα οφέλη που επιφέρει για τις εθνικές οικονομίες η χρήση γνήσιου λογισμικού. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αυξανόμενη χρήση του γνήσιου λογισμικού συνεπάγεται σημαντική αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ενώ τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση γνήσιου λογισμικού είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα του πειρατικού λογισμικού.

“Η χρήση γνήσιου λογισμικού μειώνει το ρίσκο και επιτρέπει υψηλότερες επιδόσεις που αφορούν στην ουσία της λειτουργίας των επιχειρήσεων”, δήλωσε η κυρία Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, νομική σύμβουλος και εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα. “Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού δεν είναι μόνο καλή για τις επιχειρήσεις - αποτελεί και σημαντική κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, οι φορείς επιβολής του νόμου και η βιομηχανία στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να καρπωθούν τα δυνητικά οφέλη από τη μείωση της πειρατείας και την προώθηση της χρήσης γνήσιου λογισμικού”.

Η μελέτη διαπιστώνει, επίσης, ότι κάθε επιπλέον δολάριο που επενδύεται στο γνήσιο λογισμικό στην Ελλάδα έχει μια εκτιμώμενη απόδοση επένδυσης (ROI) $177. Αντίστοιχα, η απόδοση για κάθε επιπλέον δολάριο για τη χρήση πειρατικού λογισμικού είναι $26.

Ακολουθούν επιπλέον ευρήματα της έρευνας:

H αύξηση χρήσης γνήσιου λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1%, θα εισφέρει, κατ' εκτίμηση, $73 δις στην παγκόσμια οικονομία, σε σύγκριση με τα $20 δις από πειρατικό λογισμικό - μια διαφορά ύψους $53 δις.


Κάθε χώρα, που περιλαμβάνεται στη μελέτη, είδε υψηλότερες οικονομικές αποδόσεις από τη χρήση γνήσιου λογισμικού συγκριτικά με το πειρατικό λογισμικό.


Με βάση το δολάριο-για-δολάριο, η απόδοση της επένδυσης από τη χρήση γνήσιου λογισμικού είναι μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες - $437 επιπλέον στο ΑΕΠ, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι χώρες ανεξαρτήτως επιπέδου εισοδήματος έχουν όφελος: κάθε επιπλέον δολάριο που επενδύεται σε γνήσιο λογισμικό έχει κατά μέσο όρο απόδοση της επένδυσης $117 στις υψηλού εισοδήματος χώρες και $140 σε μεσαίου εισοδήματος χώρες.


“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που παρέχονται με τη χρήση γνήσιου λογισμικού βοηθούν τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Η έκθεση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα για να επιβεβαιωθεί η επίδραση της χρήσης του λογισμικού στην εθνική παραγωγή”, δήλωσε ο κύριος Eduardo Rodriguez-Μοντεμαγιόρ, ανώτερος ερευνητής στο INSEADeLab. “Τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν σαφές ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού ωφελεί τις επιχειρήσεις και τις εθνικές οικονομίες - και ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού έχει υψηλότερο οικονομικό αντίκτυπο από ό,τι το πειρατικό λογισμικό σε όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα”.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις, που θέλουν να ωφεληθούν από την οικονομική ευκαιρία που προκύπτει από τη χρήση γνήσιου λογισμικού, θα πρέπει να αναλάβουν δράση στους ακόλουθους τομείς:

■ Καθιέρωση ισχυρών και σύγχρονων νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, που προστατεύουν το λογισμικό και άλλο υλικό σε υπολογιστές, φορητές συσκευές και στο cloud, που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

■ Εντατικοποίηση της επιβολής του νόμου περί προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με αποκλειστικούς πόρους.

■ Ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τους κινδύνους χρήσης πειρατικού λογισμικού.

■ Να αποτελέσουν οι ίδιες παράδειγμα χρησιμοποιώντας μόνο γνήσιο λογισμικό και εφαρμόζοντας προγράμματα διαχείρισης πόρων λογισμικού.

Πηγή ΣΕΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο