Αποτελέσματα live αναζήτησης

25 δράσεις για αύξηση των εξαγωγών κατά 10%

22 Μάιου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Η διευκόλυνση των διαδικασιών για τις εξαγωγές με την υλοποίηση 25 συγκεκριμένων δράσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 10% και σε 80.000 θέσεις εργασίας είναι ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανεφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση.

Οπως επεσήμανε, στόχος είναι η μείωση του χρόνου, που απαιτείται για τις εξαγωγές, κατά 50% και η μείωση του κόστους κατά 20% έως το 2015.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοικήσεως (ΕΙΟΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με θέμα «Η Χρηματοδότηση των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων», ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι, πέραν των προαναφερθέντων, η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, δηλαδή του αριθμού των εταιρειών, που εξάγουν και των προϊόντων, που εξάγονται, καθώς και η προώθηση των εξαγωγών.

«Εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ, στοχεύουμε, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένες τομεακές πολιτικές, ξεκινώντας από τη βιομηχανία τροφίμων και τις νέες τεχνολογίες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό που επιδιώκουμε, είναι τα παραγόμενα προϊόντα να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό είτε με το να επαναπροσεγγίσουμε παραδοσιακούς προορισμούς είτε με το να εισέλθουμε σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

«Η εικόνα της χώρας αλλάζει», σχολίασε ο υφυπουργός, υπογράμμιζοντας ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ασφαλούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους και βελτιώνοντας τις δομές. «Πλέον, εκλείπει η αβεβαιότητα και ο συναλλαγματικός κίνδυνος για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, ο υφυπουργός τόνισε ότι θεωρείται υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει τις «πόρτες» στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις ανεβαίνουν στην αλυσίδα ποιότητος και επενδύουν σημαντικά στην έρευνα και πλέον ο ανταγωνισμός ποιοτικών προϊόντων θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ένα μείζον θέμα, που θα απασχολήσει το 2013, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι η ρευστότητα, η χρηματοδότηση της προσπάθειας του ιδιωτικού τομέα να επανακάμψει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σημαντικός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Τέλος, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι το επόμενο στοίχημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Δημόσιο έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μίας Ενιαίας Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι επιτακτική ανάγκη είναι η αναθεώρηση του φορολογικού καθεστώτος. Επίσης, η κ. Σακελλαρίδη ανέφερε ότι οι εξαγωγές έχουν ανάγκη πρόγραμμα προ-χρηματοδότησης. Όσον αφορά τη στρατηγική για τις εξαγωγές, η κ. Σακελλαρίδη τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διασύνδεση με τους διεθνοποιημένους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

«Ο σχεδιασμός μίας συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής για την οικονομία, δηλαδή ποιους κλάδους θέλουμε να αναπτύξουμε και να προσαρμόσουμε τους μηχανισμούς, για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση, αποτελεί προϋπόθεση για το σχεδιασμό μίας συγκεκριμένης στρατηγικής για τις εξαγωγές», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης.

Ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι η καινούργια εθνική ταυτότητα πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό στοιχείων, όπως ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία και η παιδεία, σε συνδυασμό με την καινοτομία και την έρευνα, κάτι που υπαγορεύεται, όπως είπε, από το νέο αναπτυξιακό πρότυπο. «Οι εξαγωγές προϊόντων, ο τουρισμός και το πολιτισμικό προϊόν, αποτελούν σημαντικό παράγοντα εξωστρέφειας», επεσήμανε ο κ. Γραμματίδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησαν και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δρ. Αναστάσιος Αλεξανδρίδης και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Ανάπτυξης σε θέματα εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης