Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η Ε.Ε. χάνει 1 τρισ. ετησίως από τη φοροαπάτη

Νέο συναγερμό για τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη έκρουσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι η φοροδιαφυγή και η φορολογική απάτη κοστίζουν στην ΕΕ απώλειες πόρων της τάξης του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο.Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε ευρωπαϊκή πανστρατιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εν όψει και της σημερινής Συνόδου Κορυφής, που θα έχει ως βασικά θέματα τη φοροδιαφυγή και την αγορά ενέργειας. Οπως τόνισε, δε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, το κόστος της φοροδιαφυγής είναι πλέον διπλάσιο από τα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην έναρξη σχετικής συζήτησης για τη φοροδιαφυγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, «η απώλεια πόρων από φορολογική απάτη στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ήτοι σε ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕΕ».

ΧΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, αλλά διαβεβαίωσε ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση, ώστε έως την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλίσει η ΕΕ την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια, κ.λπ.).

«Με κοινές προσπάθειες θα σημειώσουμε πρόοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι γίνεται ακριβοδίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και θα πρέπει να πληγούν αυτοί που αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους στην κρίση φοροδιαφεύγοντας. Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο φιλόδοξοι, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προτάσεις».

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κυρία Λουσίντα Κρέιτον τόνισε, από την πλευρά της, ότι σήμερα «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα θεσπίσει ένα πλαίσιο για περαιτέρω εργασίες σε δύο σημαντικούς για την ευρωπαϊκή οικονομία τομείς, την οικονομία και τα στοιχεία φορολόγησης».

Αλλο ένα σημαντικό ζήτημα είναι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», επεσήμανε η κυρία Κρέιτον, διαβεβαιώνοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κομισιόν σκοπεύει τον Ιούνιο να καταθέσει προτάσεις για τροποποίηση της Οδηγίας για τις διοικητικές φορολογικές διαδικασίες», ενώ «σε διεθνές επίπεδο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις ως προς την ανταλλαγή των πληροφοριών με βάση τις νέες διεθνείς προδιαγραφές που θα λαμβάνουν υπόψη τις ρυθμίσεις της ΕΕ», στα ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στο έτερο μεγάλο ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, εκείνο της ενέργειας, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και η κυρία Κρέιτον επεσήμαναν ότι πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας έως το 2014.
Αναφερόμενη στο θέμα η κυρία Κρέιτον τόνισε τη σημασία των «οικονομικά ανεκτών όρων στην προμήθεια ενέργειας, χωρίς κινδύνους διακοπών και σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας για όλους τους πολίτες της ΕΕ».

Υποστήριξε ότι «για να έχουμε φθηνή και βιώσιμη ενέργεια πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας έως το 2014», διαβεβαιώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής «θα συνεχίσει αυτό το έργο» και επισημαίνοντας ότι «η διασυνδεσιμότητα απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα».

«Χρειάζεται ένα προβλέψιμο και αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής για την ενέργεια μέσα στο οποίο να μπορούν να λειτουργήσουν οι επενδυτές και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κρίσιμη, για την πορεία της ΕΕ, χαρακτήρισε τη σημασία της ενέργειας ο πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι «θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο για τους Ευρωπαίους πολίτες όσο και για την αύξηση των επενδύσεων».

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που, όπως υπογράμμισε, είναι απαραίτητο να γίνουν, προκειμένου η ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο βιώσιμη:

- Ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς μέχρι το επόμενο έτος.

- Κατεπείγουσα εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές και παράλληλα να αποτραπεί ο κατακερματισμός και η ύπαρξη τεράστιων διαφορών στις ενεργειακές τιμές μεταξύ των κρατών-μελών.

- Προώθηση των επενδύσεων, κάτι που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ολοκλήρωσης. Τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη-μέλη πρέπει να αφιερώσουν μέρος των κονδυλίων τους για την προώθηση των ενεργειακών θεμάτων, στο πλαίσιο των οποίων ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο αγωγός φυσικού αερίου του Νότου.

- Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Εχουμε σωστές πολιτικές, απλώς είναι αργή η πορεία εφαρμογής τους» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η ισότητα και η ΕΕ να αποκτήσει δική της βιώσιμη και «έξυπνη» ενέργεια.

Πηγή κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο