Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φθηνότερη γίνεται η ενοικίαση αγροτεμαχίων σε νέους αγρότες

Κίνητρα για την προσέλκυση νέων αγροτών που θέλουν να ενοικιάσουν αγροτεμάχια που ανήκουν στο δημόσιο και να τα εκμεταλλευτούν, δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόγραμμα μίσθωσης ακινήτων που έχει ξεκινήσει από πέρυσι, εμφάνιζε δυσκολίες και προβλήματα και για το λόγο αυτό το υπουργείο προχωρά σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

 Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης, θα κατατεθεί νέος νόμος τις επόμενες ημέρες με τον οποίο θα αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100 στρεμμάτων, όπως επίσης αίρονται και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση των εκτάσεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο 4061/2012, η ανώτατη έκταση που μπορεί να νοικιάσει κάποιος είναι τα 100 στρέμματα με σκοπό την παραγωγή τροφίμων, φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών ή για βόσκηση. Με τις αλλαγές, θα μπορεί κάποιος, ειδικά για χρήση βοσκοτόπων να μισθώνει πάνω από 100 στρέμματα.
 
Σημαντική είναι και η μείωση του ενοικίου για τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι τώρα οι αγρότες έπρεπε να πληρώσουν 5 ευρώ το στρέμμα ενώ πλέον, το ποσό αυτό πέφτει. Οπως είπε ο κ. Τσαυτάρης «το νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί να δοθούν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα και κρίνεται από τους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την αξία και τη ζήτηση αν θα δώσουν 1 ευρώ, ή 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή περισσότερα ευρώ - μέχρι 5 ευρώ για τους κτηνοτρόφους - προκειμένου να απαλύνουμε και το κόστος».

 Υπενθυμίζεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία πρέπει:

 1. Να είναι επαγγελματίας αγρότης ή νομικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

 2. Να είναι άνεργος εγγεγραμμένος στα αρχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

 3. Να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

 Η διάρκεια της παραχώρησης είναι από 5 έως 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

 Η επιλογή των αγροτών γίνεται με βάση κάποια βαθμολογία. Οι υποψήφιοι παίρνουν βαθμούς ανάλογα με το αν είναι αγρότες με όμορη έκταση, την ηλικία του, αν δεσμεύεται για συγκεκριμένη για παραγωγή τροφίμου ενταγμένου στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αν είναι αγροτικός συνεταιρισμός ή Ομάδα Παραγωγών κ.λπ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο