Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατάλογο "φορολογικών παραδείσων" ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» των χωρών που αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους» ζήτησε με μη-νομοθετικό του Ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο.

Υπερψηφίζοντας δύο σχετικές εκθέσεις, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την αντιμετώπιση της δράσης των χωρών που αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους», εντός και εκτός της ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε έναν σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας «φορολογικός παράδεισος» και να καταρτίσουν έναν κατάλογο με τις χώρες - φορολογικούς παραδείσους.

Με τα εν λόγω Ψηφίσματα το Ευρωκοινοβούλιο ζητά δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν κατά το ήμισυ μέχρι το 2020 το "φορολογικό κενό" από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και ανέρχονται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ».

«Η έκταση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης είναι σκανδαλώδης και δεν αρκούν για τον περιορισμό της μόνο τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η εισηγήτρια, η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής της Σλοβενίας Μόζτσα Κλέβα Κεκιούς.

«Χρειαζόμαστε μία κοινή πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τη φορολογία και τα φορολογικά συστήματα που ενισχύουν την ανάπτυξη. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους φόρους αλλά περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις που να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», δήλωσε ο έτερος εισηγητής, ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής της Ουγγαρίας Ίλντικο Γκαλ Πελτς.

Επιδίωξη των δύο μη νομοθετικών ψηφισμάτων είναι να μειωθεί το «φορολογικό κενό», δηλαδή η απώλεια εσόδων λόγω φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, οι οποίες αποτελούν παράνομες δραστηριότητες αλλά κοστίζουν στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη 2.000 ευρώ ετησίως.

Στα ψηφίσματα υποστηρίζεται ακόμη ότι, «καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή κρατική ενίσχυση δεν θα πρέπει να παρέχεται σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα φορολογικά πρότυπα της ΕΕ, ενώ κάθε εταιρεία που υποβάλει προσφορά για δημόσια σύμβαση θα πρέπει να αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις ή καταδίκες για αδικήματα φορολογικού χαρακτήρα. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει επίσης να δικαιούνται να καταγγείλουν τη σύμβαση, εάν ένας προμηθευτής παραβιάσει υποχρεώσεις φορολογικής συμμόρφωσης».

Τέλος, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων για οχήματα, οικόπεδα και σκάφη, καθώς και πληροφοριοδότες που θα προστατεύονται και δημοσιογραφικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Ο Βλαξ! | Μαΐου 22, 2013 9:24 π.μ. | Reply
Δηλαδή οι δημοσιογραφικές πηγές θα προστατεύονται; Και τον εκβιασμό των δημοσιογράφων στον πολιτικό κόσμο θα τον αφήσετε στο ανέγγιχτο; Πως θα αντιμετωπίσετε τα διαπλεκόμενα;Είμαστε όλοι βόδια που σας ακούμε ...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο