Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ενεκρίθη το σχέδιο νόμου της ΕΕ για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών

Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε χθες βράδυ η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει την εξασφάλιση των μικροκαταθετών σε δυνητικές μελλοντικές διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.

Το σχέδιο νόμου το οποίο ενέκρινε χθες βράδυ η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει την εξασφάλιση των μικροκαταθετών σε δυνητικές μελλοντικές διαδικασίες ‘διάσωσης’ ή εκκαθάρισης τραπεζών, αλλά οι πελάτες τους που έχουν αποταμιεύσεις ή άλλες τοποθετήσεις μεγαλύτερες από 100.000 ενδέχεται να υποστούν ζημία.

Το σχέδιο νόμου αυτό χαρακτηρίζεται παρόμοιο με την συμφωνία για το χειρισμό της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, όπου οι δικαιούχοι λογαριασμών με ποσά υψηλότερα από 100.000 ευρώ υπέστησαν ζημίες στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Βάσει της πρότασης για το σχέδιο νόμου σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια τράπεζα θα μπορούσε να επιβάλει ζημίες σε καταθέσεις υψηλότερες από 100.000 ευρώ εάν έχει εξαντλήσει τις άλλες οδούς, όπως τους μετόχους της και όσους διακρατούν αξιόγραφά της, ωστόσο οι αποταμιεύσεις που δεν ξεπερνούν τις 100.000 θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένες.

«Η περίπτωση της Κύπρου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σαφείς διαδικασίες ώστε οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα και εντέλει οι αποταμιευτές να επωμίζονται το βάρος» της εύρεσης των απαιτούμενων χρημάτων είτε για την ανακεφαλαιοποίηση, ή για την εκκαθάριση μιας τράπεζας.

Ορισμένες χώρες είχαν επίσης εξετάσει την ιδέα να χρησιμοποιούνται τα ταμεία ασφάλισης καταθέσεων των τραπεζών για τέτοιες διαδικασίες, αλλά η Επιτροπή Οικονομικών απέρριψε την πρόταση διότι θα έπληττε τους δικαιούχους μικρότερων αποταμιεύσεων.

Το ΕΚ έχει από κοινού με τα κράτη-μέλη της ΕΕ λόγο για το νομοθέτημα αυτό, το οποίο θα δώσει στις ρυθμιστικές αρχές το δικαίωμα να επιβάλουν ζημίες στους πιστωτές, να καθαιρούν διοικητικά στελέχη τραπεζών και να τα αντικαθιστούν καθώς και να προχωρούν σε άλλα βήματα όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να αντιμετωπίσουν ζημίες στο μέλλον, αλλά ορισμένες χώρες εξακολουθούν να θέλουν να τους δοθεί ένα περιθώριο ελιγμών όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζονται πιθανές μελλοντικές διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.

«Η μάχη θα επικεντρωθεί στο πόσο δεσμευτική θα είναι μια διαδικασία ‘διάσωσης εκ των έσω’ και το ποια θα είναι η ιεραρχία με την οποία θα επιβάλλονται οι ζημίες», σημείωσε ο Σβεν Γκίγκολντ, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία εθνικών ταμείων αρμόδιων για την εκκαθάριση τραπεζών ανά χώρα-μέλος, που θα βασίζονται σε συνεισφορές των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ορισμένοι ευρωβουλευτές καλούν να εγκαθιδρυθεί ένα τέτοιο ευρωπαϊκό ταμείο κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να το προτείνει τους επόμενους μήνες, αλλά η πρόταση αντιμετωπίζει την σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο