Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο «μικροσκόπιο» 218 εξωχώριες εταιρείες

Στη Βουλή θα διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών τα αποτελέσματα των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στις εξωχώριες εταιρείες, καθώς στο «μικροσκόπιο» του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών (ΔΕΚ Αθηνών) βρίσκονται 218 εξωχώριες εταιρείες.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣυΡιζΑ, των κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ευγενίας Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκου και Δημήτρη Στρατούλη.

Στο «μικροσκόπιο» 218 εξωχώριες

Όπως ειδικότερα γίνεται γνωστό, στο ΔΕΚ Αθηνών, έχει ανατεθεί από τον περασμένο Νοέμβριο η διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων, των 24 εξωχώριων εταιρειών της Δ.Ο.Υ. Κύμης και των 161 εταιρειών της ΔΟΥ Κρανιδίου.

Η αρμόδια υπηρεσία, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS, έχει δρομολογήσει όλες τις εν λόγω υποθέσεις για έλεγχο προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του σχεδίου για τον φορολογικό έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών τής χώρας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν λάβει σειρά προτεραιότητας και αποσταλεί για έλεγχο άλλες 33 υποθέσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι με το Ν. 4141/2013 συνιστάται ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, το «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)» η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στις αρμοδιότητες του ΚΕΦΟΜΕΠ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ο έλεγχος των αλλοδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, για τις οποίες δεν προκύπτει το φυσικό πρόσωπο ή των ημεδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρεία χωρίς να εμφανίζεται το φυσικό πρόσωπο.

Ο κ. Μαυραγάνης δεσμεύεται ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα διαβιβαστούν στη Βουλή, με την επιφύλαξη όμως των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου και ενημερώνει ότι στοιχεία για εξωχώριες που φέρεται να έχουν σχέση με Έλληνες πολίτες, ερευνώνται από το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με παραγγελία του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για τη νέα λίστα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, την ICIJ (International Consortium Investigative Journalists) με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες του πλανήτη. Εξάλλου οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ ερευνούν τα σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο «η φάμπρικα που ίδρυε 5.000 εταιρείες το χρόνο».

Όπως επίσης ενημερώνονται οι βουλευτές, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε οι off-shore εταιρείες να φορολογούνται στη χώρα της πραγματικής διοίκησής τους και όχι στη χώρα που φαίνονται εγγεγραμμένες.

Η «νέα λίστα» της ICIJ

Οι βουλευτές του ΣυΡιζΑ κατέθεσαν την ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με την επεξεργασία 2,5 εκατομμυρίων αρχείων για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών.

Πρόκειται για μυστικά αρχεία που αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στοιχείων για υπεράκτιες εταιρείες και όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, στόχος της έρευνας ήταν να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των offshore.

Οι ερωτώντες επικαλούνται τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μόλις τέσσερις από τις 107 ελληνικές εταιρείες που εντοπίστηκαν είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Τονίζουν δε ότι μέρος της «νέας λίστας» που έχει δει το φως της δημοσιότητας, συσχετίζει με τις εξωχώριες αυτές εταιρείες πολιτικά και οικονομικά ισχυρά πρόσωπα.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description erxomaste | Μαΐου 21, 2013 1:08 μ.μ. | Reply
Τρεμε Βουλγαρακη. Ερχομαστε κρυψου στο κοτερο...!!!!
image description Your Name | Μαΐου 21, 2013 4:23 μ.μ. | Reply
Παλι θα χυθει απλετο φως..... και θα φθασει το μαχαιρι στο κοκκαλο.......
Φοροφυγαδες εκτος εξαιρεσεων μην ανησυχειτε ......
Στα λογια !!!! θα μεινουν παλι. Απλουστατα μονο για επικοινωνιακους λογους ανακοινωνουν το φοροκυνηγητο των διαφορων αποχρωσεων τρωκτικων και λαμογιων.
Εχετε ασυλια και διασκεδαστε στα πολιτιστικα κεντρα....(σκυλαδικα) σαν να μην
συμβαινει τιποτα..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο