Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

"Μαύρη" εργασία για 4 στους 10

"Μαύρη" εργασία για 4 στους 10

Σε ποσοστό 39,4% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε το πρώτο τρίμηνο του 2013 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 17.189 επιχειρήσεις όπου εντοπίσθηκαν 6.765 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 2.600 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 51,3% από τον αριθμό των 5.072 αλλοδαπών εργαζομένων, στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και οι 4.165 Έλληνες, που συνιστούν το 34,4% των 12.117 των Ελλήνων εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Το ΣΕΠΕ υποστηρίζει, ότι τα ποσοστά αυτά της αδήλωτης εργασίας είναι ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου καθώς οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και διενεργούνται είτε μετά από καταγγελίες είτε σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα.

Πρόκειται για κλάδους όπως τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), επιχειρήσεις Φασόν.

 

Την ίδια στιγμή πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποτυπώνουν μία μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας με αύξηση των προσλήψεων και των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα, για το Α’ τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά από το 2010, διαπιστώνεται αύξηση των νέων προσλήψεων κατά 7,79% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ακόμη, οι εργοδότες οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίοδο προχώρησαν σε νέες προσλήψεις, επέλεξαν την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων (αύξηση κατά 19,25%) σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 23,37%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Το Α’ τρίμηνο του 2013 μετατράπηκαν συνολικά 17.702 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας ενώ αντίστοιχα, το Α’ τρίμηνο του 2012, είχε καταγραφεί μετατροπή 23.101 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αποτυπώνεται μείωση κατά 12% στις συμβάσεις της εκ περιτροπής απασχόλησης και κατά 0,96% στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής (35,04%) και εκ περιτροπής (9,8%) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 44,84% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ το 55,16% αντιστοιχεί σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description dd | Μαΐου 21, 2013 9:10 π.μ. | Reply
6 στους 10 ασπρη εργασια
image description angel | Μαΐου 21, 2013 11:57 π.μ. | Reply
Πραγματικά γελάω με όσους βγαίνουν στα κανάλια ( ειδικά στο σκαι ..) και μιλάνε για τον πόλεμο της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Τέτοιο τρολλάρισμα δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει... Απο την άλλη, τέτοιος εκφοβισμός απο τα ΜΜΕ για τους ΄΄φοροφυγάδες΄΄ και φυσικά τους ελ. επαγγελματίες δεν έχει ξαναδεί αυτός ο τόπος. Οι μόνοι ύποπτοι σε αυτή τη χώρα. Για την φοροδιαφυγή και αισχροκέρδια εκατομμύριων που κάνουν τα σουπερμαρκετ και λοιπές βιομηχάνιες δεν κουνιέται ρούπι. Με τη συμπαράσταση του κρατικού μηχανισμού οι τιμές των προίοντων μένουν πανάκριβες ενώ οι μισθοί έχουν πέσει τουλάχιστον 30% μέσα σε 2 χρόνια. Παράλληλα και οι αμοιβές των ελ.επαγγελματιών τουλάχιστον 40-50% αφού και δουλείες δεν υπάρχουν και ο ανταγώνισμός τεράστιος.( βλ λογιστές που κάνουν δήλωση απο 18 ευρώ ) Το κράτος όμως ξέρει να βοηθάει αυτούς που θέλει. ( Βλέπε ένωση ασφαλιστικών εταιρείων που έθεσε στην διάθεση του το ταξις νετ ώστε να ''καρφώσει΄΄ όσους ήταν ανασφάλιστοι... Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Καληνύχτα μας...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο