Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι ισχύει πλέον με τις νέες διατάξεις για την καθυστέρηση πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές

Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές

Συνεχίζοντας την ευδόκιμη πορεία της στον τομέα της μεταφοράς Ευρωπαϊκών Οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο, η χώρα μας ενσωμάτωσε εγκαίρως, πλήρως και ορθώς την Οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, υπό το μεθοδικό συντονισμό και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Η ενσωμάτωση έγινε με την παράγραφο Ζ’ του Νόμου 4152/2013 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9 Μαΐου 2013 με ΦΕΚ Α’107. Σημειώνεται ότι με την έγκαιρη ενσωμάτωση της παραπάνω Οδηγίας όχι μόνο επιτεύχθηκε η συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις αλλά απεφεύχθη η εκκίνηση διαδικασίας παράβασης σε βάρος της χώρας μας που μπορούσε να επισύρει βαρύτατα πρόστιμα στο ταμείο του ελληνικού κράτους. Επισπεύδον Υπουργείο στη διαδικασία της μεταφοράς ήταν το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και αρωγός το Υπουργείο Οικονομικών με την υποστήριξη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Η ενσωμάτωση της εν λόγω Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο αποτελεί σημαντική επιτυχία στον τομέα της εγχώριας οικονομίας καθώς με την καταπολέμηση της τακτικής των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, ενισχύεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ειδικότερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Τα βασικότερα μέτρα που εισάγονται με την εναρμόνιση της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ είναι τα εξής:

-Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν πλέον να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

-Οι επιχειρήσεις δικαιούνται να ζητούν αυτομάτως τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές ενώ επίσης μπορούν να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 Ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επιπλέον να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.

-Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% τον χρόνο πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα υπολογίζεται ανά ημέρα καθυστέρησης. Οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.

-Οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα τους κατάφωρα καταχρηστικούς όρους και πρακτικές ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Η πλήρης μεταφορά και εφαρμογή της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση στη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερημένων πληρωμών. Ως εκ τούτου, με την εφαρμογή των νέων κανόνων αναμένεται να καλλιεργηθεί μια νοοτροπία έγκαιρων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών εφόσον δίνονται περισσότερα δικαιώματα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πληρωμών και αυξάνεται η διαφάνεια στις σχετικές διαδικασίες.

Εν κατακλείδι, η μεταφορά της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ αποτελεί ισχυρή ασπίδα προστασίας για τις επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τερματίζοντας τις καθυστερήσεις πληρωμών των προμηθευτών ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη σύσφιξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και κρατικών φορέων, ενισχύοντας και ισχυροποιώντας την ελληνική αγορά και την εν γένει ελληνική οικονομία.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΑΝΤΩΝΗΣ | Μαΐου 20, 2013 1:56 μ.μ. | Reply
ΖΗΗΗΗΗΤΩΩΩΩΩΩΩ!!!!
image description wipeout | Μαΐου 20, 2013 9:08 μ.μ. | Reply
ΜΠΡΑΒΟ ΤΩΡΑ ΛΥΘΗΚΑΝ ΟΛΑ!!!!
image description gkazan | Μαΐου 21, 2013 1:02 μ.μ. | Reply
Δηλαδή τι θα ισχύσει πλέον: Μέσα σε 2 μήνες θα εξοφλείται το τιμολόγιο (με καταβολή μετρητών-έμβασμα του ποσού από λογαριασμό του οφειλέτη) ή μέσα σε 2 μήνες θα μπορεί να εκδίδεται επιταγή μεταχρονολογημένη, για την εξόφληση του τιμολογίο; Γιατί αν ισχύει το πρώτο, σημαίνει οτι πίστωση θα δίδεται μεταξύ επιτηδευματιών με μέγιστο χρόνο εξόφλησης τους 2 μήνες, ενώ εάν ισχύει το δεύτερο, θα "εξοφλείται" θεωρητικά το τιμολόγιο εντός 2 μηνών, αλλά μπορεί η πραγματική είσπραξη της οφειλής να είναι μεταγενέστερη...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο