Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διακοπή από τις εφαρμογές της Γ.Γ.Π.Σ. της διαδικτυακής υπηρεσίας (Web Service): «Βασικά Στοιχεία για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας ελεύθερου λογισμικού (ΕΕΛΛΑΚ) εδώ και μερικές ημέρες έχει γίνει αυθαίρετη διακοπή της διαδικτυακής υπηρεσίας (Web Service): «Βασικά Στοιχεία για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες» που προσφερόταν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Η Διαδικτυακή Υπηρεσία «Βασικά Στοιχεία για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες», που αποτελεί αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βασικά Στοιχεία Φορολογουμένου (για Μη Φυσικό Πρόσωπο)», είναι μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχονται από τη ΓΓΠΣ καθώς αποτελεί τη βάση για μία σειρά από υπηρεσίες που προσφέρονται από ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και εξυπηρετούσε καθημερινά δεκάδες πολίτες και επαγγελματίες. Μέσα από την υπηρεσία παρέχονται ως ανοιχτά δεδομένα τα βασικά στοιχεία φορολογικού μητρώου των εταιρειών και των ελεύθερων επαγγελματιών όπως προκύπτουν από το μητρώο του taxisnet.

Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει την ακριβή και με ελάχιστο κόστος συλλογή στοιχείων αναγκαίων για την πραγματοποίηση μιας πλειάδας ηλεκτρονικών συναλλαγών και είναι μέρος της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας. Η παροχή των στοιχείων αυτών απλοποιεί σημαντικά τις συναλλαγές και συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μια και ο κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να ελέγξει άμεσα τα στοιχεία στο τιμολόγιο με βάση το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.  Επιπλέον, η παροχή των σχετικών δημόσιων δεδομένων υπήρξε βασικό στοιχείο διαφάνειας και μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στο χώρο των ανοικτών δημόσιων δεδομένων που, όπως έχει αναφέρει η Επίτροπος υπεύθυνη για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, αποτελούν το πετρέλαιο του 21ου αιώνα.

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή  η κατάργηση μίας τέτοιας υπηρεσίας, που βρίσκεται στο κέντρο της ψηφιακή πολιτικής για τα ανοικτά δεδομένα όπως έχει εκφραστεί μέσα από μία σειρά από νομοθετικά κείμενα, από το Ν. 3448/2006 για την περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας, μέχρι το Ν. 3882/2010 για τα Γεωχωρικά Δεδομένα και το Ν. 3979/2011 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αποτελεί έκφραση των βασικών προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Θεματολογίου 2020, της νέας Οδηγίας για την περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας και το σύνολο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανοικτά δεδομένα, αποτελεί αρνητικό παράδειγμα. Σημειώνεται ότι η παροχή της υπηρεσίας αυτής είχε αξιολογηθεί θετικά και είχε εγκριθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τη γνωμοδότησή της 1/2011 (Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1163/14-02-2011).

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών από το οποίο ζητάει ενημέρωση για την πρωτοβουλία αυτή της διακοπής της υπηρεσίας καθώς και για τον αν υπάρχει πρόθεση για την αποκατάσταση της παροχής της σχετικής διαδικτυακής υπηρεσίας το συντομότερο.

Σε σχετική απάντηση ο Κος Θεοχάρης στο tweeter δήλωσε ότι η εφαρμογή τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω κακής χρήσης από τρίτους, ενώ η Γενική Γραμματεία και το Υπ.Οικ. δεν έχουν προβεί σε επίσημη ανακοίνωση
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description birbilis | Μαΐου 20, 2013 10:42 π.μ. | Reply
Με τα αθεώρητα τιμολόγια του ΚΦΑΣ, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι απαραίτητη.
image description tom | Μαΐου 20, 2013 10:51 π.μ. | Reply
Πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα. Το έθιξα και σε σχετικό θέμα στο forum.
image description ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. | Μαΐου 20, 2013 10:17 π.μ. | Reply
Γενικά το site επιβάλεται να δουλεύει 24/7 σωστά και γρήγορα, Όταν στηρίζεται ενα πολύ μεγαλο μέρος των εσόδων σε αυτό. Τοσα χρόναι έχουν επενδυθεί πάρα πολλά χρήματα για αυτόν το σκοπό, αλλά το αποτέλσμα είναι κάτω του μετρίου δυστυχώς.
Αν χρείαζοτναι 3 servers παραπάνω ας τους παρουν ,εκει κολλησαμε? Τοσα λεφτα εχουν πεταξει απο εδω κ απο εκει.
image description Dimitris | Μαΐου 20, 2013 11:44 π.μ. | Reply
Ποια διακοπή υπηρεσίας; Κι αυτοί http://www.greekafm.com από πού αντλούν στοιχεία;
image description tom | Μαΐου 20, 2013 12:36 μ.μ. | Reply
Δεν δουλεύει...
image description john | Μαΐου 20, 2013 12:22 μ.μ. | Reply
http://www.greekafm.com το συγκεκριμενο λειτουργει. Το θεμα ειναι απο που αντλει τα στοιχεια απο την στιγμη που η εφαρμογη ειναι μη διαθεσιμη. Περιεργα πραγματα..
image description Nasos_Athens | Μαΐου 20, 2013 12:34 μ.μ. | Reply
Η συγκεκριμένη εφαρμογή πρέπει να αντλεί στοιχεία από το αρχικό web service το οποίο έδινε στοιχεία μόνο για ΝΠ και το οποίο απ'ότι φαίνεται δουλεύει.
image description ATGOLIARAS | Μαΐου 20, 2013 12:35 μ.μ. | Reply
Αυτό ήταν η πηγή του... κακού.
Πρέπει να κρατάει στοιχεία (σε έναν Α.Φ.Μ. μού εμφάνισει στοιχεία)
image description john | Μαΐου 20, 2013 12:55 μ.μ. | Reply
Σωστος ο Ναsos.. μονο για νομικα προσωπα βγαζει. Για επιτηδευματιες δεν βγαζει στοιχεια.
image description logistakos | Μαΐου 20, 2013 2:51 μ.μ. | Reply
Αφου ειμαστε πιστοποιημενοι λογιστες γιατι να μη γινεται να εχουμε προσβαση μονο εμεις που στο κατω κατω αν ειναι λαθος το αφμ εμεις την πληρωνουμε παλι στελνοντας λαθος κεπυο-συγκεντρωτικη.
image description Ελευθεροσ επαγγελματιασ | Μαΐου 20, 2013 4:30 μ.μ. | Reply
Και εμείς που ειμαστε ελευθεροι επαγγελματιες, εχουμε υποχρεωση να ελεγχουμε οτι τα στοιχεια του πελατε ειναι αληθηνα, ωστε να μην κατηγορηθουμε για εικονικα.
Τωρα που μας κοψανε το σερβις, θα μαζευουν προστιμα και απο εμας? Ετσι θα αυξησουν τα εσοδα του κρατους?
Ο ελεγχος των στοιχειων βοηθησε στο να υπαρχουνε αθεωρητα τιμολογια και στην απλοποιηση των διαδικασιων.
Νομιζαμε για μια στιγμη πως το κρατος θα υποστηριζε της επιχειρηματικοτητα.
Αλλη μια φορα το κρατος φαινεται πως δεν βοηθαει την επιχειρηματικοτητα.
image description Nasos_Athens | Μαΐου 22, 2013 11:47 π.μ. | Reply
Λοιπόν, μετά από διάφορους ελέγχους που έκανα, οι τύποι στο greekafm.com πρέπει να έχουν ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ δεδομένα. Έκανα χθες μεταβολή σε μια ΕΠΕ και το site αυτό έβγαζε ακόμα τα παλιά στοιχεία, το οποίο σημαίνει πως ΔΕΝ έκανε on-line αναζήτηση. Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης πως ακόμα και αν δοκιμάσουμε το παλιό web service που έβγαζε στοιχεία μόνο ΝΠ, ούτε αυτό δουλεύει. Επίσης το greekafm.com σήμερα δεν μου βγάζει στοιχεία.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο