Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μόνο 7 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα

Μόνο 7 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα

Αναδιπλώνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στο θέμα της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των μικρών καταστημάτων.
Σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, μόνο τα μαγαζιά σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές θα μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου

O υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μετά το «όχι» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην προωθούμενη ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στις μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να ανοίγουν αν θέλουν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο, έστειλε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους εναλλακτική πρόταση. Οπως αναφέρουν πηγές, αυτή προβλέπει πως σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές τα καταστήματα θα ανοίγουν ελεύθερα τις Κυριακές. Τα δύο κόμματα φέρονται, κατά τις πληροφορίες, να συμφωνούν με τη νέα πρόταση και προσθέτουν ακόμη πως γενικά για το ίδιο θέμα θα μπορούν να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή, οι περιφέρειες μαζί με τους επιμέρους εμπορικούς συλλόγους για το αν και ποιες Κυ­ριακές, πέραν των επτά, θα μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα. Επιπλέον, τα τρία κόμματα συμφω­νούν στο άλλο σκέλος της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου, για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, ανεξαιρέτως μεγέθους και περιοχής, επτά Κυριακές ετησίως.

Ο γενικός κανόνας... και οι εξαιρέσεις για τις Κυριακές
Με μία κίνηση τακτικής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς αποφεύγει τους τριγμούς ανάμεσα στα τρία κυβερνητικά κόμματα για το επίμαχο θέμα της κυριακάτικης απελευθέρωσης της αγοράς.

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν πως στο προηγούμενο δεκαήμερο απέστειλε στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μία εναλλακτική πρόταση για να αποφευχθεί ο... σκόπελος της σύγκρουσης των κυβερνητικών εταίρων. Και φαίνεται ότι οι τρεις πλευρές θα συμφωνήσουν στη μερική απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς.
Μόνο 7 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα

Η τελευταία διάταξη είχε προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση τόσο ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, όσο και με τους φορείς εκπροσώπησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων.

Ο κ. Σκορδάς, λένε πηγές, στο πλαίσιο της ανοιχτής επικοινωνίας που έχει ούτως ή άλλως με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γνωστοποίησε και ακόμη μία λύση, επιδιώκοντας να ρίξει «γέφυρα». Αυτή περιλαμβάνει την ελεύθερη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων μόνο στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές. Στο σημείο αυτό, κατά τις πληροφορίες, κυρίως το ΠΑΣΟΚ προσθέτει την «πινελιά» της δυνατότητας να συναποφασίζουν συνολικά σε όλη τη χώρα οι τοπικές κοινωνίες, δηλαδή οι περιφέρειες μαζί με τους επιμέρους εμπορικούς συλλόγους για το αν και ποιες Κυριακές, πέραν των επτά, θα μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα.

Ο περιφερειάρχης
Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι η νέα πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης ανοίγει έναν νέο «ασκό του Αιόλου». Και συγκεκριμένα τον ορισμό της τουριστικής και παραθεριστικής περιοχής. Αυτό μπορούν να το καθορίζουν οι περιφέρειες και δεν αποκλείεται, αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η λύση, κάποιοι περιφερειάρχες να επιδιώξουν να διευρύνουν τα όρια των περιοχών τους. Και από κει και πέρα να ξεκινήσει μία νέα αντιπαράθεση, π.χ. έμποροι μίας διπλανής τουριστικής περιοχής να ζητούν να ισχύσει και για εκείνους η κυριακάτικη λειτουργία. Οπως και να 'χει, το υπουργείο Ανάπτυξης πετυχαίνει τον σκοπό του, που είναι έστω και η μερική απελευθέρωση αυτής της αγοράς.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στη Βουλή δεν θα έχει την εναλλακτική πρόταση. Θα έχει εκείνη που αρχικά είχε δημοσιοποιήσει. Δηλαδή όλα τα καταστήματα ανοιχτά επτά Κυριακές τον χρόνο και τα μικρά με εμβαδόν έως 250 τ.μ., ανοιχτά 52 Κυριακές ετησίως, εφόσον δεν ανήκουν σε αλυσίδα και δεν είναι τύπου shop in a shop (οργανωμένους χώρους εμπορίου). Πηγές θέλουν τον κ. Σκορδά να επιμείνει στην ψήφιση αυτής της πρότασης, χαρακτηρίζοντας την ως «μεταρρύθμιση» και ως ανάγκη να γίνει νόμος του κράτους, μια και η πλειονότητα της κοινωνίας τη θέλει.

Επίσης, σύμφωνα με τις θέσεις του ίδιου, θα τονώσει την αγορά με δεδομένες και τις εκτιμήσεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Κατά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων δεν θα προσφέρει τίποτα άλλο παρά χρονική μετατόπιση του τζίρου, καθώς και εξάντληση των «Βενιαμίν» της αγοράς.

Η «διπλωματική» κίνηση του υφυπουργού έχει λίγο-πολύ «φωτογραφηθεί», τόσο από τον ίδιο όσο και από τελευταίες δηλώσεις του προϊστάμενου υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με αυτές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα καταθέσει την πρόταση στη Βουλή και εκεί θα ακολουθήσει διάλογος.

Το κόμμα της ΝΔ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνεπώς θα προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με τα άλλα δύο κόμματα.

Στη «διαυγεια» οι τιμές - 130 ημέρες προσφορές σε τέσσερις σεζόν

Η αλλαγή στο κυριακάτικο καθεστώς της αγοράς θα περιλαμβάνεται μέσα στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του αγορανομικού κώδικα. Σύμφωνα με το κείμενο, θα προβλέπονται και αλλαγές στον χρόνο διενέργειας εκπτώσεων και προσφορών. Με τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυ­ξης, οι σεζόν πώλησης με μειωμένες τιμές θα είναι συνολικά τέσσερις τον χρόνο και σε αυτές οριοθετούνται οι τέσσερις από τις επτά Κυριακές.

Η μία χειμερινή σεζόν των εκπτώσεων θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέ­ρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγού­στου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης προτείνονται δύο δεκα­ήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου, με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, μέσα στο νομοσχέδιο θα έχει και διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν στο Παρατηρητήριο Τιμών τις προσφορές και τις εκπτώ­σεις που κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν μέσω του Ιντερνετ να προχωρούν σε σύγκριση των προσφορών και των εκπτώσεων που κάνουν οι επιχειρήσεις.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο