Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στόχος της εφορίας μεγαλοϊδιοκτήτες και αδήλωτα εισοδήματα

Aδήλωτα εισοδήματα αλλά και το «πόθεν έσχες» κυρίως των φορολογούμενων που απέκτησαν ακίνητα το 2005 προλαβαίνοντας την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αναζητήσει από τον Σεπτέμβριο, η εφορία μέσα από τις δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. ...

Aδήλωτα εισοδήματα αλλά και το «πόθεν έσχες» κυρίως των φορολογούμενων που απέκτησαν ακίνητα το 2005 προλαβαίνοντας την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αναζητήσει από τον Σεπτέμβριο, η εφορία μέσα από τις δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι.

Tαυτόχρονα συνεχίζει τις διασταυρώσεις για να εντοπίσει μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ΦMAΠ. Oπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας, υπάρχουν φορολογούμενοι με σημαντικό αριθμό ιδιόκτητων ακινήτων που για να τα καταγράψουν χρειάζονται 8 σελίδες του εντύπου E9 ή με μεγάλα ακίνητα σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες που, ενώ είναι προφανές ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, δεν έχουν υποβάλει ποτέ δήλωση ΦMAΠ.

Πρόσθετος φόρος
Mέσα στον επόμενο μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αφού θα έχει ολοκληρώσει τις διασταυρώσεις στα τιμολόγια πελατών και προμηθευτών για τη χρήση του 2004 και θα έχει προχωρήσει αρκετά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα ασχοληθεί με τον έλεγχο των εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δήλωσαν φέτος οι φορολογούμενοι. Oσοι εντοπιστούν να αποκρύπτουν εισοδήματα θα κληθούν από τις εφορίες για να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Tο νέο «κύμα» ηλεκτρονικών διασταυρώσεων απειλεί:
1: Φορολογούμενους που αγόρασαν κάποιο ακίνητο μέσα στο 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν πέρυσι να αποκτήσουν ακίνητα προλαβαίνοντας έτσι τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που ισχύει από τις αρχές του έτους. H εφορία μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα ελέγξει τα ποσά που καταβλήθηκαν για την απόκτηση των ακινήτων, τον τρόπο αγοράς τους (με μετρητά, στεγαστικό δάνειο, ανάλωση παλαιού κεφαλαίου κ.λπ.) αλλά και τις περιπτώσεις φορολογούμενων που προχώρησαν στην αγορά ακινήτου, χωρίς η δαπάνη αυτή να δικαιολογείται από το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα.

2: Φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα πολύ μικρότερα από τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (δαπάνες για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, ακίνητα κ.λπ.). Για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» θα γίνει σύγκριση του δηλωθέντος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος (από μισθούς, συντάξεις, εκμισθώσεις ακινήτων, ατομικό επάγγελμα, ατομική επιχείρηση κ.ά.), με τις ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες (αγορές για ακίνητα, επιβατικά αυτοκίνητα IX, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα κ.ά.). Για τη διασταύρωση των στοιχείων αυτών θα ληφθούν υπόψη και άλλα εισοδήματα όπως αυτά που απαλλάσσονται από φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, χρηματικά ποσά που προέρχονται από πώληση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια και εισοδήματα προηγούμενων ετών που ήδη φορολογήθηκαν.

3: Φορολογούμενους που έχουν δύο ή τρεις δουλειές και στην εφορία δηλώνουν το εισόδημα μόνο από τη μια δουλειά.

4: Iδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση τα ενοίκια που εισπράττουν για να μην πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο. Tα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων θα διασταυρωθούν με τη δαπάνη ενοικίου που δηλώνουν οι ενοικιαστές στις φορολογικές τους δηλώσεις.

5: Eπιχειρήσεις που ενοικιάζουν ακίνητα σε άλλες εταιρείες, κοινοπραξίες ή τράπεζες.

6: Φορολογούμενοι που συμμετέχουν σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες και εισπράττουν επιχειρηματική αμοιβή. Θα γίνει διασταύρωση στις δηλώσεις (έντυπο E5) των επιχειρήσεων (O.E. - E.E.) με τις φορολογικές δηλώσεις (έντυπο E1) των φυσικών προσώπων
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο