Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών στις εκπιπτόμενες δαπάνες για όλους ζητάει η Ε.Σ.Ε.Ε.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 17 Μαΐου 2013
Δελτίο Τύπου

Ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών στις εκπιπτόμενες δαπάνες για όλους ζητάει η ΕΣΕΕ.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον  Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα επιστολή, με την οποία ζήτησε την ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ στις εκπιπτόμενες δαπάνες για όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.  Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής έχει ως εξής:

«…Με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1095/29.4.2013 «Κοινοποίηση των διατάξεων των παραγράφων 18, 21 και 45 του άρθρου 3 του ν.4110/2013» διευκρινίστηκε ότι εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, ως γενικό έξοδο διαχείρισης, οι δαπάνες των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

Σύμφωνα με το ερμηνευτικό σκεπτικό της ως άνω ΠΟΛ, οι διατάξεις αυτές θεσπίστηκαν μετά την αντικατάσταση του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4110/2013, με την οποία καταργήθηκε η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται από τους φορολογούμενους.  Επομένως, πάλι κατά την ως άνω ΠΟΛ, το δικαίωμα της έκπτωσης αφορά αποκλειστικά τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασκούντες ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν καταλαμβάνουν τις εισφορές που καταβάλλονται από τα πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε., καθόσον δεν αποτελούν παραγωγική δαπάνη γι' αυτά, προκειμένου να αφαιρεθούν από τα ακαθάριστα έσοδα τους.

Ωστόσο, όπως ήδη έχουμε εξηγήσει προς το Υπουργείο σας, η ερμηνεία αυτή είναι άδικη, καθότι εξαιρεί των εκπτώσεων των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όλες τις εταιρικές μορφές, τόσο ως προσωπικές εταιρείες όσο και κεφαλαιουχικές.  Μάλιστα είχαμε λάβει την υπόσχεση του Υπουργείου ότι το πρόβλημα αυτό θα διορθωθεί και θα επιτραπεί επίσης στις εταιρείες να εκπέσουν από τα έξοδά τους τις αναλογούσες σε αυτές ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ.

Επειδή όμως το δίκαιο αίτημά μας δεν έχει ως τώρα ικανοποιηθεί, επανερχόμαστε επί του θέματος και ζητούμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, που θα εξασφαλίσουν ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που έχουν εταιρική μορφή, θα μπορούν να εκπίπτουν τις εισφορές τους προς τον ΟΑΕΕ από το ποσό του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση κρίνεται απαραίτητη τόσο για λόγους δικαιοσύνης και ισότητας αλλά και ανταγωνισμού απέναντι στις ατομικές επιχειρήσεις και στα ελευθέρια επαγγέλματα, όσο και για να τονωθεί έστω και λίγο η ανύπαρκτη σχεδόν ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δυσκολεύονται να επιβιώσουν μέσα στο καθεστώς της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο