Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έχετε τραπεζικό λογαριασμό;

Νέα μέτρα θα δίνουν σε όλους τους Ευρωπαίους το νόμιμο δικαίωμα να έχουν έναν βασικό τραπεζικό λογαριασμό οπουδήποτε στην ΕΕ αλλά και να αλλάζουν ευκολότερα τράπεζα.

Καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αντικαθιστούν όλο και περισσότερο το ρευστό χρήμα, όλοι μας πρέπει να έχουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό.
 
Ωστόσο, σχεδόν 25 εκατομμύρια Ευρωπαίοι που θα ήθελαν να έχουν έναν λογαριασμό δεν μπορούν. Σε περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες δεν εγκρίθηκε το αίτημά τους να ανοίξουν λογαριασμό για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και για το ότι θεωρήθηκαν πολύ φτωχοί.
 
Για όσους δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό είναι δύσκολο ή και αδύνατο να εισπράξουν μισθούς ή διάφορα επιδόματα, να μεταφέρουν χρήματα ή να κάνουν αγορές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
 
Η Επιτροπή προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να βελτιώσει την κατάσταση, π.χ. παροτρύνοντας τις τράπεζες να χαλαρώσουν οικειοθελώς τις απαιτήσεις, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.
 
Χρειάζονται πλέον δεσμευτικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όποιος θέλει, μπορεί να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό. Με τις προτάσεις της Επιτροπής:
 όλοι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, να ανοίξουν έναν βασικό λογαριασμό πληρωμών οπουδήποτε στην ΕΕ, ώστε να μπορούν να κάνουν τις βασικές τραπεζικές πράξεις
 οι καταναλωτές θα μπορούν ευκολότερα να συγκρίνουν τα έξοδα ενός λογαριασμού πληρωμών, ώστε να έχουν σαφή ενημέρωση για τα έξοδα που τους χρεώνει η τράπεζά τους. Επίσης, κάθε χώρα θα διατηρεί έναν ανεξάρτητο ιστότοπο σύγκρισης των τραπεζικών εξόδων
 θα δημιουργηθεί ένα απλό και γρήγορο σύστημα αλλαγής τράπεζας ή παρόχου οπουδήποτε στην ΕΕ.
 
Με τα μέτρα αυτά πιστεύεται ότι θα βοηθούνται οι καταναλωτές να επιλέγουν τον τραπεζικό λογαριασμό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Επίσης, θα επωφελούνται από μια περισσότερο ανταγωνιστική αγορά, με πιθανή μείωση των τραπεζικών εξόδων.
 
Αλλά και οι τράπεζες θα ωφεληθούν, καθώς η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιβολή ενιαίων κανόνων σε όλη την ΕΕ θα τις βοηθήσει να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
 
Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες για το εάν, π.χ., οι βασικοί λογαριασμοί πληρωμών θα προσφέρονται δωρεάν στους καταναλωτές ή με λογικό κόστος. Δεν θα υποχρεούνται όλες οι τράπεζες να ανοίγουν σε όποιον θέλει βασικό λογαριασμό πληρωμών· τα κράτη θα μπορούν να ζητούν από μία τράπεζα να προσφέρει στους καταναλωτές τέτοιους λογαριασμούς.
 
Τα επόμενα βήματα

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν τις προτάσεις μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν εγκριθούν, οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να ισχύσουν από το 2014.
 
Περισσότερα για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην ΕΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο