Εντός του 2013 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο –Πλήρη εικόνα το 2014

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Μάιος 2013
Taxheaven.gr

Διαβεβαιώσεις ότι εντός του 2013 θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα το 2014 παρείχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή.
Ο κ.Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν.Τσούκαλη, επεσήμανε πως η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά και κύρια προϋπόθεση για την εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δείτε όλη την Απάντηση του Κου Μαυραγάνη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η κατάρτιση Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου είναι μία από τις κρισιμότερες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αυτής, γιατί θεωρείται προαπαιτούμενο, προκειμένου να οδηγηθούμε επιτέλους σε ένα ολοκληρωμένο, δίκαιο, συνεκτικό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και συγχρόνως, να μπορέσουμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά και τη νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες. Η δέσμευση αυτή έχει αποτυπωθεί και σε διάταξη νόμου, το άρθρο 83 του ν. 3842/2010.
Η ερώτησή μου είναι σαφής. Ποια είναι ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο; Υπάρχει κάποια τεχνική ομάδα η οποία έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου αυτού, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο στο χρονοδιάγραμμα αυτό;
Ευχαριστώ πολύ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):

Κατ’ αρχάς, πρέπει να ολοκληρωθεί η πιστή καταγραφή των ακινήτων. Ξέρετε ότι με το Ε9 υπάρχει η καταγραφή αυτή. Με το ν. 4110/2013, περίπτωση α΄, παράγραφος 2 του άρθρου 19, θεσπίστηκε η υποχρέωση μέχρι 30-6-2013 να συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους σε ορισμένες περιπτώσεις, έτσι ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα των ακινήτων. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.
Από εκεί και πέρα, η δεύτερη παρέμβαση ήταν ότι φέτος για πρώτη φορά δηλώνονται όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως του εάν φορολογούνται, απαλλάσσονται δηλαδή της φορολογίας, εάν είναι αυτοτελώς φορολογούμενα ή κανονικώς φορολογούμενα. Αυτό μας δίνει μία δεύτερη εικόνα.
Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει –και έχουμε προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογήσει τις ενέργειες- να συγκεντρωθούν και τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία αναφέρονται στο νόμο –περιουσιακά στοιχεία εννοώ- έτσι ώστε να μπορέσει ο φορολογούμενος να υποβληθεί στην ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία, για να μην του ζητάμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.
Βεβαίως το όλο εγχείρημα της συγκρότησης του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου απαιτεί κάποιο χρόνο, γιατί η συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών από διάφορους φορείς, πέραν των ήδη υπαρχόντων πληροφοριών που έχουν καταχωρηθεί, θα πρέπει να συμπληρωθεί με ορισμό κανόνων διαχείρισης πληροφορίας από πλευράς ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, έχουμε αποφασίσει να επεξεργαστούν αυτά τα συμπληρωματικά στοιχεία που χρειάζονται και να υπάρξουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να υπάρχει η διασφάλιση –όπως σας είπα- και των προσωπικών δεδομένων.

Πιστεύω ότι μέσα στο 2013 θα έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο ώστε να έχουμε συγκροτημένο ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία χρειαστεί, αυτή να ζητηθεί και να συμπληρωθεί, ώστε να είμαστε σε θέση από το 2014 και πλέον να έχουμε την πλήρη εικόνα.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, περιγράψατε κάποιες ενέργειες οι οποίες είναι δρομολογημένες. Αυτές οι ενέργειες συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο; Σας παρακαλώ στη δευτερολογία σας να μου πείτε: Πρώτον, πού μπορούμε να το βρούμε αυτό το σχέδιο; Και δεύτερον, ποια υπηρεσία, ποια ομάδα εργασίας, ποιος φορέας του Υπουργείου σας είναι επιφορτισμένος, προκειμένου να παρακολουθεί την υλοποίηση των συγκεκριμένων ενεργειών, να τις αξιολογεί και κάθε φορά να θέτει στόχους -και ποσοτικούς αλλά και χρονικούς- ούτως ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό;

Επιπλέον, είπατε ότι θα έχουμε καταγραφή σύντομα όλων των στοιχείων του Ε9. Εγώ δεν αναφέρομαι σε καταγραφή, αλλά αναφέρομαι σε ψηφιοποίηση του Ε9. Και ξέρετε ότι η ψηφιοποίηση του Ε9 -που έχει ξεκινήσει από το 2005, με ανάθεση τότε του έργου αυτού- έχει μετεξελιχθεί, φαίνεται, σε μέγα σκάνδαλο και δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ. Πρόκειται για μία μελέτη κι ένα έργο το οποίο δεν επικυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για το οποίο έχουν δαπανηθεί πολύ μεγάλα ποσά και δεν έχουμε οδηγηθεί ακόμα στην ψηφιοποίηση του Ε9.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι η Κυβέρνηση, δυστυχώς, εκτίθεται ανεπανόρθωτα διότι λόγω των καθυστερήσεων –δεν θα αναφερθώ μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ακόμα και στην παρούσα Κυβέρνηση- θα φτάσουμε στο σημείο να ζητήσουμε νέα παράταση από τους Έλληνες πολίτες όσον αφορά την ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου, του πολυπόθητου αυτού φορολογικού συστήματος που θέλουμε να εισάγουμε. Επιπρόσθετα, αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων, λόγω του ότι δεν έχουμε καταγεγραμμένα τα αγροτεμάχια, και λόγω της προηγούμενης εμπειρίας.

Θέλω λοιπόν στη δευτερολογία σας να είστε πιο σαφής, ούτως ώστε να είμαστε κι εμείς σε θέση να παρακολουθούμε, να αξιολογούμε, να ελέγχουμε την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.
Δεν γνωρίζω κατά πόσον προτίθεστε να επιβάλλετε ποινές σε όσους αμελούν να παρουσιάσουν στις φετινές δηλώσεις τα στοιχεία αυτά που ζητάτε,  όσον αφορά δηλαδή τη μη δήλωση και τη μη καταγραφή αυτών των ακινήτων, αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, η προσπάθεια που καταβάλλει αυτή η Κυβέρνηση -και το ξέρετε πάρα πολύ καλά κι εσείς- είναι να θωρακίσει την ελληνική πολιτεία στο μεγάλο θέμα της φοροδιαφυγής.

Στο μεγάλο αυτό θέμα της φοροδιαφυγής θα έχετε δει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν ληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα μας δώσουν την δυνατότητα να κάνουμε τους στοχευμένους ελέγχους και να παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει.

Στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχετε θέσει, σας λέω ότι μέσα από τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν αναληφθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, συντονισμένα συλλέγονται τα στοιχεία. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση όλων αυτών των εφαρμογών προκειμένου, όπως σας είπα, να έχουν συλλεγεί τα στοιχεία, να έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία και ό,τι στοιχεία λείπουν από υπηρεσίες, αυτά να συγκεντρωθούν μέσα στο 2013, έτσι ώστε μέσα στο 2013 να έχουμε την πρώτη ενιαία εικόνα, αν λείπουν κάποια πράγματα, αυτά να τα συμπληρώσουμε, και να μπορέσουμε από το 2014 να έχουμε την πλήρη εικόνα. Ακόμα και τώρα όμως έχουμε διαθέσιμα στοιχεία για πάρα πολλές ενέργειες οι οποίες μπορούν να αναληφθούν και αναλαμβάνονται για να ανιχνευθεί η φοροδιαφυγή με συγκεκριμένες πράξεις.

Συνεπώς, πιστεύω ότι το 2013, όπως το έχω αναφέρει, είναι χρονιά κρίσιμη για πάρα πολλές ενέργειες που έχουν σχέση με την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να νιώσει ότι γίνονται απτές πράξεις καταπολέμησης και αλλαγής νοοτροπίας και συστήματος.
Ευχαριστώ.