Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για δημοτικά τέλη και φόρους μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για δημοτικά τέλη και φόρους μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Πολίτης διαμαρτυρήθηκε για την άρνηση του Δήμου Παύλου Μελά να του επιστρέψει ποσά που κατέβαλε αχρεωστήτως για Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Ο Δήμος επικαλέστηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί μη επιστροφής των ποσών αυτών σε όλες τις περιπτώσεις που οι διαφορές στην χρέωση
προκύπτουν από μεταγενέστερες τροποποιητικές δηλώσεις πολιτών και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα της υπηρεσίας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι κρίσιμο στοιχείο για την επιβολή των δημοτικών τελών και φόρων είναι τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του χώρου και όχι αυτά που αποτυπώνονται στη δήλωση του υπόχρεου.

Επίσης, τόνισε ότι η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών δεν συνδέεται με την ύπαρξη ή μη υπαιτιότητας των υπόχρεων.
Ο Δήμος αντέτεινε ότι για την είσπραξη των ποσών αυτών υπήρχε νόμιμος τίτλος βεβαίωσής τους κατά το χρόνο καταβολής τους που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ήταν η υπεύθυνη δήλωση εμβαδού του ακινήτου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε και επεσήμανε ότι υφίσταται νόμιμος μεν, αλλά εσφαλμένος τίτλος βεβαίωσης. Επίσης, υπογράμμισε ότι ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά» νοούνται και τα ποσά τα οποία οφείλονταν μεν κατά το χρόνο της καταβολής τους, κατέστησαν όμως εκ των υστέρων αχρεώστητα, καθώς έπαψε να υφίσταται η σχετική υποχρέωση μετά τη διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τον πολίτη. Τέλος, σημείωσε ότι ο Δήμος κατέστη αδικαιολόγητα πλουσιότερος εισπράττοντας τέλη και φόρους επί επιφάνειας μεγαλύτερης από την πραγματική. Ο Δήμος Παύλου Μελά υιοθέτησε τα επιχειρήματα του Συνηγόρου του Πολίτη και το δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του ικανοποίησε το αίτημα του πολίτη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο