Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξετάζουν την απόσυρση των κερμάτων 1 και 2 λεπτών - Τα υπέρ και τα κατά σταθμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα υπέρ και τα κατά μιας ενδεχόμενης απόσυρσης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ σταθμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.
 
Έχοντας ζητήσει τη γνώμη επιχειρήσεων, καταναλωτικών ενώσεων, ταμείων, νομισματοκοπείων και κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της συνεχιζόμενης έκδοσης των κερμάτων του 1 και των 2 λεπτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τέσσερα πιθανά σενάρια: Πρώτον, να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση και τα κέρματα να εξακολουθήσουν να εκδίδονται. Δεύτερον, να συνεχίσουν να εκδίδονται με μειωμένα έξοδα, αλλάζοντας τη σύνθεση του υλικού των κερμάτων. Τρίτον, να παύσει η έκδοση των κερμάτων και να αποσυρθούν τα κέρματα σε κυκλοφορία μέσα σε ένα προκαθορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα. Τέταρτον, να γίνει σταδιακή απόσυρση σταματώντας την έκδοση των κερμάτων, αλλά παράλληλα αυτά να παραμένουν νόμιμο χρήμα. Σε αυτό το σενάριο, τα κέρματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για την καταβολή ενός στρογγυλοποιημένου τελικού ποσού. Δεδομένου ότι σταματά η έκδοσή τους, αναμένεται ότι σταδιακά θα εξαφανιστούν από την κυκλοφορία, λόγω του υψηλού ρυθμού απώλειας τους και τη μειωμένη χρήση τους στις πληρωμές.
 
Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και με τα κράτη μέλη, προκειμένου να δει ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο θα μπορούσε η Επιτροπή να βασίσει τη νομοθετική της πρόταση για το μέλλον των δύο κερμάτων αυτών.
 
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθη από τη διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους φορείς και τα κράτη-μέλη είναι ότι η παραγωγή κερμάτων του 1 λεπτού και των 2 λεπτών είναι σαφώς μια ζημιογόνος δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι σωρευτικές ζημίες από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των κερμάτων αυτών και την τιμή που καταβάλλεται από το κράτος εκτιμάται συνολικά ότι ανήλθε σε 1,4 δισεκατ. ευρώ από το 2002.
 
Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η στάση του κοινού είναι μάλλον διφορούμενη. Παρότι οι πολίτες της ευρωζώνης έχουν συνηθίσει αυτά τα μικρά σε αξία κέρματα, σε περίπτωση απόσυρσής τους φοβούνται τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή οι πολίτες της ευρωζώνης δεν χρησιμοποιούν τα κέρματα αυτά στις εμπορικές τους συναλλαγές και τα χειρίζονται ως αντικείμενα χωρίς καμία αξία, με αποτέλεσμα το ποσοστό απώλειάς τους να είναι πολύ υψηλό.
Το υψηλό ποσοστό απώλειας των κερμάτων αυτών οδηγεί με τη σειρά του σε μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για την έκδοσή τους. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα κερμάτων των 1 και των 2 λεπτών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των κυκλοφορούντων κερμάτων, επισημαίνει η Επιτροπή.
 
Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2002, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν εκδώσει πάνω από 45,8 δισεκατ. κέρματα 1 και 2 σεντ του ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 137 κέρματα ανά κάτοικο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description δημητρησ | Μαΐου 15, 2013 11:48 π.μ. | Reply
Δε βγάζετε κανένα χαρτονόμισμα του ενός ή δύο ευρώ, μπας και ο κόσμος καταλάβει την αξία πού έχουν, και με αυτό τον τρόπο κάνοντας μποικοτάζ σε προιόντα, πέσουν επιτέλους οι τιμές που είναι πάνω και ξαπάνω;

Αλλά τι λέω; Αφού και αυτό μέσα στο κόλπο είναι
image description RE δημητρησ | Μαΐου 15, 2013 3:58 μ.μ. | Reply
ΑΠΑΠΑ ΤΕΤΟΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΟΤΕ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο