Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φόρος Ακινήτων - Εξετάζεται φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την επιφάνεια - Από 8 έως 10 ευρώ το στρέμμα για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια - Στα 140 ευρώ ετησίως ο ενιαίος φόρος ακινήτων για το μέσο αγρότη

Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την επιφάνεια εξετάσθηκε σήμερα σε νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Στη σημερινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο κ. Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στην συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων των μελών της τρικομματικής επιτροπής για βασικά σημεία του νέου φόρου, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Συνολικά από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα επιδιωχθεί η βεβαίωση φόρων 3 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα εντός σχεδίου ακίνητα, 700 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια κ.α.) και 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Η επιτροπή φέρεται να έχει αποφασίσει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την επιφάνεια, με κατ' αποκοπή φόρο 8 - 10 ευρώ μεσοσταθμικά ανά στρέμμα. Έτσι, για έναν μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι ετησίως 140 ευρώ, ενώ για τον μέσο πολίτη θα είναι 32 ευρώ. Αυτό αναμένεται να ισχύσει άπαξ το 2014.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης δήλωσε στη NET FM πως γίνεται μία προσπάθεια να διαμορφωθούν κάποιες θέσεις για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014, όπως έχει υποσχεθεί. “Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήσαμε κάποια δεδομένα, στοιχεία που είχαμε ζητήσει και από υπηρεσίες προκειμένου να έχουμε μία εικόνα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα και σενάρια, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα”, είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Πηγή news.gr


Για το ίδιο θάμα το Capital Γράφει

- Ο φόρος στα αγροτεμάχια θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εκτός σχεδίου εκτάσεων
 - Αν τα συνολικά αγροτεμάχια είναι 66 εκατ. στρέμματα τότε ο φόρος ανά στρέμμα θα είναι 10 ευρώ
 - Η κυβέρνηση από τη φορολόγηση υπολογίζει 750 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία
 - Καμία απόφαση για τις απαλλαγές από το χαράτσι στα ακίνητα

Όπως όλα δείχνουν η τριτοκομματική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προσωρινή λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων με βάση όχι την αξία τους, αλλά την επιφάνειά τους, που σημαίνει πως θα πληρώνουμε στην εφορία για τα αγροτεμάχια μας με το στρέμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr φαίνεται πως η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να φορολογηθούν από 8 έως 10 ευρώ το στρέμμα.

Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που είναι εκτός σχεδίου πόλεως αναμένεται να συγκεντρωθούν το 2014 και τα επόμενα χρόνια περί τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2014 τουλάχιστον η επιβολή φόρου θα γίνει ανά στρέμμα στις εκτός σχεδίου εκτάσεις και το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το συνολικό αριθμό των εκτός σχεδίου εκτάσεων που έχει δηλώσει ένας φορολογούμενος στην εφορία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που επικαλείται το capital.gr υπάρχουν εκτός σχεδίου αγροτεμάχια περίπου 66 εκατομμύρια στρέμματα, νούμερο που μπορεί να φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Αν τελικά τα συνολικά αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί είναι 66 εκατ. στρέμματα τότε θα φορολογηθούν με 10 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ εάν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν 80 εκατ. στρέμματα τότε η φορολόγηση θα πέσει στα 8 ευρώ.
 
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως κάθε πολίτης κατά μέσο όρο έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης,. ενώ η μέση αγροτική καλλιέργεια είναι 35 στρέμματα. Αυτό σημαίνει πως κάθε πολίτης με 4 στρέμματα θα πληρώνει από 32 έως 40 ευρώ το χρόνο, ενώ για κάποιον που έχει 35 στρέμματα ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι από 140 έως 210 ευρώ ετησίως.

Οι τιμές 8 ή 10 ευρώ ανά στρέμμα είναι ο μεσοσταθμικός φόρος, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως θα υπάρξει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση σε περίπτωση που το στρέμμα είναι καλλιεργούμενη δασική έκταση ή βοσκότοπος, ενώ για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και τις παραθαλάσσια αγροτεμάχια η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχουν ενημερώσει την εικόνα τους για τα εκτός σχεδίου ακίνητά τους μέσω της δήλωσης Ε9, αλλά όπως όλα δείχνουν η διακομματική επιτροπή καταλήγει στην απόφαση ο υπολογισμός του φόρου για τα αγροτεμάχια να γίνει με βάση το υφιστάμενο Ε9 και να μην γίνουν νέες δηλώσεις.

Σχετικά με το 2015, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ο φόρος στα αγροτεμάχια αναμένεται να υπολογιστεί με βάση τις ειδικές αξίες που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου.

Στο τραπέζι της διακομματικής τέθηκε και το θέμα της απαλλαγής των φορολογουμένων από το χαράτσι, όλων εκείνων των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά προς το παρόν δεν λήφθηκαν αποφάσεις.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description maria-ypallhlos | Μαΐου 15, 2013 12:57 μ.μ. | Reply
Δεν ξέρω ποιος έκανε τους υπολογισμούς, αλλά εγώ με 30 στρ. που έτυχε να μου αφήσουν οι παππούδες μου, με 8 και 10 € το στρ. θα πληρώσω από 240 έως 300€ φόρο και όχι μέχρι 140 ή 210 και αυτά δεν μου αποφέρουν μέχρι στιγμής τίποτα, γιατί τα έχω και κάθονται.Ας μου πουν λοιπόν οι εξυπνάκηδες της τρικομματικής, τι να κόψω για να καλύψω τα 300€ επιπλέον που θέλουν, μάλλον το λαιμό μου...!!!!
image description NIKOS | Μαΐου 15, 2013 12:22 μ.μ. | Reply
ωραια! αλλος ενας κεφαλικος φορος. καμια προβλεψη αν τα αγροτεμαχια φερνουν εισοδημα στον ιδιοκτητη. εχουμε 1000 στρεμματα βοσκοτοπο σε ενα βουνο 4 ατομα, οπου ειναι αγριαδες και δεν φυτρωνει ουτε τριφυλλι. δεν εχω κανενα εσοδο απο αυτο μονο 5 κεφαλια τυρι που μας δινουν οι βοσκοι που τους αφηνουμε να βοσκανε τα προβατα τους εκει. και μου λεει τωρα το κρατος να πληρωσουμε οι 4 μας καθε χρονο 8000-10000 ευρω φορο? θα τρελαθουμε τελειως? αμα θελουν ας ερθουν να τους δωσω τα 2 απο τα 5 κεφαλια τυρι να πατσισουμε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο