Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Οι θέσεις του ΟΕΕ/ΤΑΚ για τη νέα διάκριση των τάξεων του λογιστή-φοροτεχνικού

Με ανακοίνωσή της η Τ.Δ. του ΟΕΕ/ΤΑΚ (Τμήμα Ανατολικής Κρήτης) γνωστοποιεί τις θέσεις της για τη νέα διάκριση των τάξεων του λογιστή-φοροτεχνικού. Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων, τη νέα διάκριση των τάξεων του λογιστή φοροτεχνικού. Η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους Λυκείου και ΙΕΚ με λιγότερα χρόνια εργασιακή εμπειρία να αποκτήσουν επαγγελματική ταυτότητα Β΄ τάξης και να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, ανεξαρτήτως τζίρου.

Παράλληλα οι απόφοιτοι ΤΕΙ απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους ΑΕΙ και μετά από 3 χρόνια στη Β΄ τάξη, αποκτούν επαγγελματική ταυτότητα Α΄ τάξη και τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας. Στην πρώτη περίπτωση εξισώνεται η πρακτική εμπειρία με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στην δεύτερη η Τεχνολογική με την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Όσοι πιστεύουν ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων περνά μέσα από την ισοπέδωση των πτυχίων και ότι η αγορά είναι αυτή που τελικά θα ρυθμίσει τα πάντα, είναι γελασμένοι. Η κρίση που βιώνουμε απέδειξε ότι η πολυδιαφημισμένη αυτορρύθμιση απέτυχε. Αν δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα κανόνων και έλεγχου, οι αγορές εκτροχιάζονται και εξυπηρετούν τελικά λίγους.

Πρέπει επίσης όλοι αυτοί να γνωρίζουν ότι το επάγγελμα του λογιστή είναι πλήρως απελευθερωμένο και οι τιμές καθορίζονται ελεύθερα, σύμφωνα με τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς, ότι η αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης οφείλεται στις αμοιβές των λογιστών, που ειρήσθω εν παρόδω, πληρώνονται πάντα τελευταίοι.

Είναι χρήσιμο όμως να αναφερθούμε στις πρακτικές που ακολουθηθήκαν για να φτάσουμε ως εδώ. Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα κίνητρα του νομοθέτη και τις πρακτικές του πολιτικού προσωπικού. Το υπουργείο, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημος διάλογος, παρουσίασε ένα ακραίο σχέδιο που ισοπέδωνε τα πάντα.

Ήταν όπως είπαν και αυτό καθ΄ υπόδειξη της Τρόικας και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης. Είναι απορίας άξιο γιατί η πολιτεία όταν σχεδιάζει ένα νομοσχέδιο, δεν πραγματοποιεί παράλληλα ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκομένους φορείς, στον οποίο να περιγράφονται οι στόχοι και να προτείνονται λύσεις.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Η Τρόικα γνωρίζει καλύτερα από το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο, πως πρέπει να οργανωθεί το επάγγελμα του λογιστή και του μηχανικού αντίστοιχα; Η πρακτική ισοπέδωσης των πτυχίων ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.; Είναι τόσο πιεστικό το περίφημο «χρονο-στοχο-διάγραμμα»; Ή μήπως τελικά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα συντηρείται από τις διεργασίες που ακολουθούν, την κατάθεση ενός σχεδίου νόμου;

Λίγες ημέρες αργότερα και με τις αντιδράσεις να αυξάνονται, κατατέθηκε το τελικό σχέδιο, που δεν ικανοποιούσε τις θέσεις του Επιμελητήριου, αλλά κρατούσε κάποιες ισορροπίες σε σχέση με το αρχικό. Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου με επιστολές και παρεμβάσεις θεσμικών και μή παραγόντων, που τελικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσο επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Με τα νέα δεδομένα το Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως και τα υπόλοιπα Επιμελητήρια πρέπει να αναθεωρήσουν το ρόλο τους. Η Πιστοποίηση είναι η μόνη διαδικασία που θα κρατήσει τον Επιμελητηριακό θεσμό ζωντανό.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ως πιστοποιημένος φορέας θα βεβαιώνει, μετά από αξιολόγηση, συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες και στα πλαίσια ενός κώδικα δεοντολογίας θα δίνει στους πιστοποιημένους λογιστές αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες.

Ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας ενισχύουμε τις αλλαγές που θα προέλθουν μέσα από ουσιαστικό διάλογο και θα στηρίζονται σε ένα ισχυρό σύστημα θεσμών και κανόνων. Παράλληλα θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε κατεστημένες πολιτικές πρακτικές, μέσα από πολιτειακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, που θα αποκαταστήσουν την αποτελεσματική λειτουργία της Δημοκρατίας μας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΣΤΟΥΡΝΑΡΙ | Μαΐου 14, 2013 9:02 π.μ. | Reply
καμία πρόσληψη Βοηθού Λογιστή .......και όποιος βρεί προυπηρεσία ας γίνει και υπουργός οικονομικών...
image description Σταύρος Γ. | Μαΐου 14, 2013 1:34 μ.μ. | Reply
Φυσικά, είναι αστείο να νομίζει κάποιος ότι ένας Λογιστής θα προσλάβει με ειδικότητα βοηθού λογιστή κάποιον που δεν έχει αντίστοιχο πτυχίο... Που ζουν;
image description Γιώργος Κουτίνας | Μαΐου 14, 2013 10:44 π.μ. | Reply
Με δεδομένη τη συγκεκριμένη θεσμική διευθέτηση, θα πρέπει ίσως κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από το θέμα των τυπικών προσόντων. Εξάλλου “τα ράσα δεν κάνουν το παπά”. Τα τυπικά προσόντα και η αντίστοιχη πιστοποίηση της ικανότητας κάποιου ώστε με βάση αυτά να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες, είναι το πρώτο βήμα.
Πρέπει να δούμε την αντικειμενική ουσία στην άσκηση του επαγγέλματος, που σχετίζεται με την ποιότητα και εγγύηση των παρεχόμενων λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών στην πράξη..
Η “ποιότητα” των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι κάτι το υποκειμενικό. Θεωρητικά, όλοι μπορούν να ισχυρίζονται πως την προσφέρουν. Τη στιγμή δε που κάποιος “αγοράζει κάποια υπηρεσία”, μπορεί να λεχθεί πως αποδέχεται την αντίστοιχη ποιότητα που του προσφέρεται με αυτήν χωρίς να γνωρίζει τις τυχόν συνέπειες από τη “μη ποιότητα” (κακές υπηρεσίες).
Η “εγγύηση” όμως για την ποιότητα των υπηρεσιών σε βαθμό που να ικανοποιείται ο Πελάτης (Φυσικό Πρόσωπο ή Επιχείρηση), είναι η ουσία. Η εγγύηση αυτή δεν είναι άλλη από την Ασφάλιση της Επαγγελματικής Ευθύνης για τις συνέπειες από λάθη ή παραλείψεις του παρέχοντος υπηρεσίες. Και όμως την παράμετρο αυτή ή είναι τόσο σημαντική και για τον Λογιστή –Φοροτεχνικό, την αγνοούμε ή διακριτικά την “προσπερνάμε”. Θα πρέπει κάποτε, πολύ περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να προβληματιστούμε και να ακολουθήσουμε τη δοκιμασμένη ευρωπαϊκή – διεθνή πρακτική εμπειρία πάνω στο θέμα της Ασφάλισης Επαγγελματικής Ευθύνης, που χωρίς να κοστίζει ακριβά, μπορεί να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του κλάδου και της ευρύτερης αγοράς.
image description Bill | Μαΐου 14, 2013 10:50 π.μ. | Reply
Γιώργο γεια στο στόμα σου.
Φαίνεται πως κάποιοι ακόμα δεν κατάλαβαν ότι πολλά πράγματα στη ζωή δεν επιβάλλονται αλλά κατακτιούνται και μάλιστα με πολύ κόπο.
image description αποφοιτη ιεκ | Μαΐου 14, 2013 1:07 μ.μ. | Reply
Το Οικονομικό Επιμελητήριο ταυτίζει τα δικαιώματα των Οικονομολόγων με αυτά των Λογιστών. Σίγουρα οι Οικονομολόγοι χρειάζεται να έχουν περάσει από Πανεπιστημιακές Σχολές. Λογιστές όμως μπορούν να γίνουν και όσοι έχουν περάσει από χαμηλότεροι βαθμίδα εκπαίδευσης. Εμείς που έχουμε παρακολουθήσει ΙΕΚ, έχουμε πάρει Κρατικό Πιστοποιητικό και για δύο έτη έχουμε διδαχτεί λογιστική. Μπορούμε να τηρήσουμε διπλογραφικά βιβλία και το έχουμε αποδείξει. Για ποιό λόγο να αποκλειόμαστε από την τήρηση διπλογραφικών βιβλίων; Δεν ζητάμε να υπογράφουμε οικονομοτεχνικές μελέτες ή να γνωματεύουμε για οικονομικά θέματα. Ζητάμε και επίσημα να ασκούμε το επάγγελμα για το οποίο διαθέτουμε όλα τα εφόδια.
image description mike | Μαΐου 14, 2013 2:40 μ.μ. | Reply
Ποιά είναι η θέση του ΟΕΕ που όλη η δουλειά πηγαίνει στις πέντε - έξι ελεγκτικές εταιρείες και οι Λογιστές μένουμε εκτός;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο