Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνήγορος του Πολίτη: Νέα παρέμβαση για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του ΕΕΤΗΔΕ ενόψει του νέου φόρου ακινήτων

Με νέα επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού ζητά την επίλυση των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Σε συνέχεια της επιστολής της προς τον Υπουργό τον Οκτώβριο του 2012, η Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται για το θέμα αυτό και τονίζει την ανάγκη να
επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα που ανέκυψαν με το ΕΕΤΗΔΕ ενόψει και του νέου φόρου ακινήτων, που προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, η Αρχή προτείνει:

α. Να διορθωθούν τα λάθη υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012, καθώς πάρα πολλές περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες προέβησαν
εμπρόθεσμα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν διορθώθηκε το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί εσφαλμένα και αυτό του 2012. Κυρίως πρέπει να επισημανθούν περιπτώσεις πολιτών που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με τον υπολογισμό του Τέλους κατά το 2011, ωστόσο, για πρώτη φορά υπολογίστηκε εσφαλμένα το ΕΕΤΗΔΕ κατά το 2012.

β. Να διεκπεραιωθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις των πολιτών, που έχουν ήδη συσσωρευτεί στις $ΟΥ, κυρίως αυτών που δικαιούνται εκ του νόμου υπολογισμό του Τέλους με μειωμένο συντελεστή και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι), αλλά και αυτών που αιτήθηκαν μείωση ή απαλλαγή από το ΕΕΤΗΔΕ, διότι διαβιούν υπό μειονεκτικές συνθήκες.

γ. Να υπάρξει μέριμνα για τους ενοικιαστές ακινήτων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν μέρος του φόρου που βαρύνει τον κύριο του ακινήτου
χωρίς να μπορούν να το συμψηφίσουν με μισθώματα. Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι η φορολόγηση των ακινήτων πρέπει να γίνει με βάση την πραγματική ακίνητη περιουσία και την φορολογική ικανότητα των πολιτών, ώστε η κατανομή των δημοσίων βαρών να επιτευχθεί με όρους νομιμότητας και δικαιοσύνης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο