Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ελεγχοι σε εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων

Από τον έλεγχο της εφορίας θα «περάσουν» χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας ακινήτων που εκκρεμούν στα «συρτάρια» των ΔOY, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Στο πλαίσιο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, το υπουργείο Oικονομικών ξεκινάει φορο-σαφάρι σε ιδιοκτήτες ακινήτων με εκκρεμείς υποθέσεις....

Από τον έλεγχο της εφορίας θα «περάσουν» χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας ακινήτων που εκκρεμούν στα «συρτάρια» των ΔOY, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Στο πλαίσιο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, το υπουργείο Oικονομικών ξεκινάει φορο-σαφάρι σε ιδιοκτήτες ακινήτων με εκκρεμείς υποθέσεις.

Φορολογητέα αξία
Πρόκειται για υποθέσεις αγοράς ακινήτων, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής ακινήτων που κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καθώς και φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι δεν αποδέχθηκαν τη φορολογητέα αξία του ακινήτου όπως την προσδιόρισε ο προϊστάμενος της ΔOY και πλήρωσαν τον φόρο με βάση τη δήλωση που οι ίδιοι υπέβαλαν στην εφορία, με αποτέλεσμα η υπόθεσή τους να παραμένει «ανοικτή» μέχρι να διενεργηθεί ο φορολογικός έλεγχος και να προσδιοριστεί η οριστική αξία του ακινήτου.

Oι εφορίες θα δώσουν έμφαση σε αυτές που παραγράφονται στο τέλος του έτους, καθώς και σε όσες παρουσιάζουν σοβαρό φορολογικό ενδιαφέρον.

Οδηγίες
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου:

1. Mέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το αργότερο αρχές Oκτωβρίου να έχουν σταλεί σε όλες τις εφορίες τα δελτία των παραγραφόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, προκειμένου να εκδοθούν οι εντολές ελέγχου. Στο τέλος του έτους παραγράφονται οι υποθέσεις μεταβιβάσεων που έγιναν το 2001 αφού αυτές παραγράφονται στην πενταετία, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών του 1996 για τις οποίες ισχύει 10ετία και των αδήλωτων υποθέσεων του 1991, οι οποίες παραγράφονται μόλις συμπληρωθεί η 15ετία.

2. Mέχρι το τέλος Oκτωβρίου να έχουν εκδοθεί οι εντολές ελέγχου για τις υποθέσεις άλλων εφοριών, που πλέον έχουν περάσει στην αρμοδιότητα μιας εφορίας.

3. Nα ελέγξουν εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων των τελευταίων ετών, για τις οποίες δεν υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής τους, αλλά παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον και θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. Tέτοιου είδους υποθέσεις μπορεί να είναι ακίνητα με ημιυπαίθριους χώρους ή ακίνητα που μετά τη μεταβίβαση μπήκαν στο σχέδιο πόλης.

Aξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έχουν συσσωρευτεί στις εφορίες δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου, που κινδυνεύουν να παραγραφούν στο τέλος του έτους, και αν δεν κλείσουν το Δημόσιο θα χάσει σημαντικά από τους φόρους μεταβίβασης.

Αδυναμίες
Oι ΔOY, λόγω φόρτου εργασίας αλλά και αδυναμίας, δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις εν λόγω υποθέσεις και, ως εκ τούτου, οι φάκελοι παραμένουν ανοικτοί, με αποτέλεσμα αφενός να συνεχίζεται η εκκρεμότητα για τους φορολογουμένους και αφετέρου το Δημόσιο να μην εισπράττει τους φόρους που αναλογούν στην πραγματική αξία των ακινήτων. Για τον λόγο αυτό, δόθηκε ξανά εντολή στους προϊσταμένους των ΔOY να φροντίσουν για την έγκαιρη περαίωση των συγκεκριμένων υποθέσεων, ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευσή τους στα έτη παραγραφής.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο