Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φοροαπαλλαγές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

Φοροαπαλλαγές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, καταργώντας παράλληλα εκείνες που δεν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και εξακολουθούν να κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο....

Φοροαπαλλαγές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, καταργώντας παράλληλα εκείνες που δεν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και εξακολουθούν να κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο.

Τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών με το ύψος του εισοδήματος μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη διαπίστωση ότι η πολυδιαφημισμένη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δεν βρήκε την ανάλογη απήχηση από τα φυσικά πρόσωπα αλλά και από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καραγιώργη Σερβίας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα, των γενικών γραμματέων κκ. Δ. Αναγνωστόπουλου, Ν. Ανδριανόπουλου και διευθυντών του υπουργείου εξετάσθηκε από την αρχή η προτεινόμενη φορολογική κλίμακα, καθώς μπορεί να προέβλεπε σημαντικά οφέλη για τα μεσαία και τα πολύ υψηλά εισοδήματα πλην όμως άφηνε παγερά αδιάφορους τους χαμηλοεισοδηματίες, δεδομένου ότι καλύπτονται πλήρως από το αφορολόγητο όριο. Ειδικά δε για τις κατηγορίες των φορολογουμένων με εισόδημα οριακά μεγαλύτερο του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ προέκυπτε ακόμη και επιβάρυνση στην περίπτωση που ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου (15%) αντικατασταθεί από τον προτεινόμενο 29%.

Κατόπιν αυτών στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας σε συνδυασμό με τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση του ποσοστού έκπτωσης των απαλλαγών που αφορούν κοινωνικές δαπάνες (όπως ενοίκια, δίδακτρα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στεγαστικά δάνεια και ασφάλιστρα ζωής) για τις κατηγορίες των φορολογουμένων που το εισόδημά τους κυμαίνεται από 12.000 - 23.000 ευρώ. Ολες οι υπόλοιπες θα περάσουν από το μικροσκόπιο του υπουργείου και ειδικά εκείνες που δεν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και εξακολουθούν να κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο δεν αποκλείεται να καταργηθούν.

Η κατάργησή τους αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα της ΕΕ, προκειμένου να εναρμονισθεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα με τα Κοινοτικά δεδομένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, εμφανίζουν στην εφορία δαπάνες για νοσήλια, ασφάλιστρα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους ή να μειώσουν την τελική φορολογική τους επιβάρυνση. Ειδικότερα, σε σύνολο 5.507.897 φορολογούμενων που υπέβαλαν το 2005 φορολογική δήλωση, οι 2.259.587 ή σε ποσοστό 41% χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία από τις φοροαπαλλαγές.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο