Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ενημέρωση συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μόνιμων κατοίκων εξωτερικού, σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειές τους, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές

Σύμφωνα με το Γενικό έγγραφο του Ι.Κ.Α. Σ00/61/26.4.2013 ορίζεται ότι οι συνταξιούχοι που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό, μπορούν να μεταβούν στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) στην οποία λειτουργεί ειδική εφαρμογή «Πληροφόρηση συνταξιούχων εξωτερικού», για να καταχωρούν τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ., καθώς και τα ζητούμενα ατομικά στοιχεία τους, ενώ μεταγενέστερα θα μπορούν μέσω της εφαρμογής να ενημερώνονται και για την τακτοποίηση της πληρωμής τους.

Αναλυτικότερα η απόφαση αναφέρει:

"Όπως είναι γνωστό, κατ’ εντολή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, από 28.3.2013 ανεστάλη η χορήγηση συντάξεων, λόγω έλλειψης Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ., σε συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, του τ. ΤΑΠ-ΙΛΤ και του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ), τόσο στους μονίμους κατοίκους Ελλάδας, όσο και στους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού χωρίς πληρεξούσιο στην Ελλάδα, ενώ πρόκειται να ανασταλεί σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν γνωστοποιήσει ένα από τα δύο αυτά στοιχεία.

Το ζήτημα της αναστολής καταβολής συντάξεων σε κατοίκους Ελλάδας για τον ανωτέρω λόγο και της μετάθεσης της ημερομηνίας πληρωμής τους αναλύεται διεξοδικά στο Γενικό Έγγραφο της Διεύθυνσής μας με αρ. πρωτ. Σ00/35/26.3.2013 και Σ00/59/25.4.2013.

Ως προς τους συνταξιούχους που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό, σας πληροφορούμε ότι στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) λειτουργεί ειδική εφαρμογή «Πληροφόρηση συνταξιούχων εξωτερικού», στην οποία οι συνταξιούχοι θα πρέπει να καταχωρούν τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ., καθώς και τα ζητούμενα ατομικά στοιχεία τους, ενώ μεταγενέστερα θα μπορούν μέσω της εφαρμογής να ενημερώνονται και για την τακτοποίηση της πληρωμής τους.

Για κάθε αναγκαία πληροφορία σχετικά με τον Α.Μ.Κ.Α. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα www.amka.gr, ενώ, στην περίπτωση που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α., θα πρέπει να μεριμνήσουν αμέσως για την έκδοσή του, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου, απευθυνόμενοι σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (www.kep.gov.gr), στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Αποδήμων ή στα Γραφεία Α.Μ.Κ.Α. που λειτουργούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι συνταξιούχοι που θα εκδώσουν Α.Μ.Κ.Α. πρέπει να δηλώσουν οπωσδήποτε ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα. Εάν δεν διαθέτουν κατοικία, θα πρέπει να δηλώσουν την ταχυδρομική διεύθυνση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών (Αγησιλάου 48, Τ.Κ. 10436 Αθήνα), ενώ, εάν η διαδικασία γίνεται μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, πρέπει να δηλωθεί η διεύθυνση κατοικίας του προσώπου αυτού.

Οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν Α.Φ.Μ. μπορούν να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού (Μετσόβου 4, Αθήνα, τηλ.: 2108204606, 2108204648-9, fax: 210 8204653, e-mail: [email protected]), είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία έκδοσης Α.Φ.Μ και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες και από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών (στοιχεία επικοινωνίας: Αγησιλάου 48, Τ.Κ. 10436 Αθήνα, τηλ.: 2105279945, fax: 2105279973, e-mail: [email protected]).

Η ενημέρωση των συνταξιούχων που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό υποστηρίζεται και από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην περίπτωση κατά την οποία προσέρχονται στις υπηρεσίες σας συνταξιούχοι που κατοικούν μονίμως και πληρώνονται στο εξωτερικό προκειμένου να δηλώσουν τα στοιχεία τους (Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ.), είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου, θα πρέπει να τους ενημερώνετε σχετικά με την προαναφερθείσα διαδικασία. Στην περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μπορείτε να τους διευκολύνετε, καταχωρώντας τα στοιχεία αυτά στην ειδική εφαρμογή, εφ’ όσον επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά που τα αναφέρουν.

Επειδή, όμως, η αρμοδιότητα για την πληρωμή τους ανήκει στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών, θα πρέπει να απευθύνονται στο Υποκατάστημα αυτό για τα θέματα που αφορούν την πληρωμή τους και τα οποία συσχετίζονται και με την ετήσια διαδικασία πιστοποίησης ότι βρίσκονται στη ζωή."
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο