Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αρνητικός παρέμεινε για δεύτερο συνεχή μήνα ο πληθωρισμός

Αρνητικός παρέμεινε, για δεύτερο συνεχή μήνα, ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο εφέτος (σε ετήσια βάση), από μείωση 0,2% τον Μάρτιο.

Όμως, παρά το γεγονός αυτό, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε αυξήσεις, έως και άνω του 25%, σε προϊόντα και υπηρεσίες που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Για παράδειγμα, αυξήσεις σημειώθηκαν σε κρέατα (1%), νωπά ψάρια (1,8%), νωπά φρούτα (5,2%), νωπές πατάτες (24,3%), ένδυση- υπόδηση (2,2%), πετρέλαιο θέρμανσης (25,1%), τιμολόγια ΔΕΗ (12,3%) και καπνό (5,9%). Στον αντίποδα, υπήρξαν περαιτέρω μειώσεις τιμών (λόγω, κυρίως, της προσπάθειας συγκράτησης του τζίρου), όπως, για παράδειγμα, σε έπιπλα- καλύμματα δαπέδου (3,6%), υπολογιστές (5,7%), λευκά είδη (4%), οικιακές συσκευές (4,3%), οικιακές υπηρεσίες (8%), ιατρικές- οδοντιατρικές- παραϊατρικές υπηρεσίες (4,3%), υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας (2,8%), βιβλία (3,8%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%), υπηρεσίες αναψυχής (3,2%), κουρεία- κομμωτήρια (4%), δίδακτρα (4%) και αυτοκίνητα (5,6%). Επίσης, καταγράφηκαν μειώσεις σε ενοίκια κατοικιών (5,5%)- λόγω του περιορισμού του εισοδήματος των ενοικιαστών-, σε βενζίνη (7,2%)- λόγω πτώσης των διεθνών τιμών των καυσίμων- και σε φάρμακα (8,8%)- λόγω της νέας λίστας.

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήθηκαν τα εξής: Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Απριλίου 2013, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2012, προκύπτει μείωση 0,6%, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Ο γενικός δείκτης τον Απρίλιο 2013, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2013, παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους Η μείωση του γενικού δείκτη τον Απρίλιο κατά 0,6%, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές: 1. Από τις μειώσεις των δεικτών: α) Κατά 3,6% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.

β) Κατά 4% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

γ) Κατά 4,3% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των αεροπλάνων.

δ) Κατά 5,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

ε) Κατά 2,9% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.

στ) Κατά 4% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

ζ) Κατά 1,6% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων και των ξενοδοχείων.

η) Κατά 2,3% της ομάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων- ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών: α) Κατά 0,6% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, κρέατα γενικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα δημητριακά και παρασκευάσματα, ελαιόλαδο, χυμοί φρούτων.

β) Κατά 5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 2,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 6,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας και στο φυσικό αέριο.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 0,6%, από, επίσης, μείωση 0,2% τον Μάρτιο και έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε τον Απρίλιο 2012 προς τον Απρίλιο 2011. Στη σύγκριση Απριλίου- Μαρτίου 2013, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο