Ιδια οικονομική πολιτική και το 2007

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Αύγουστος 2006
Η ΕΛΛΑΔΑ θα επιτύχει τους φετινούς στόχους της για την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, που αποβλέπουν στην αποφυγή κοινοτικών κυρώσεων και σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια τακτική και στα δημοσιονομικά του 2007. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφέροντας ότι χάρη στην υψηλή ανάπτυξη, τη μείωση των δαπανών και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η χώρα μας θα διαμορφώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εφέτος και το 2007 κάτω του 3% προς το ΑΕΠ, που είναι και το όριο που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες..... Taxheaven.gr

Η ΕΛΛΑΔΑ θα επιτύχει τους φετινούς στόχους της για την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, που αποβλέπουν στην αποφυγή κοινοτικών κυρώσεων και σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια τακτική και στα δημοσιονομικά του 2007. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφέροντας ότι χάρη στην υψηλή ανάπτυξη, τη μείωση των δαπανών και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η χώρα μας θα διαμορφώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εφέτος και το 2007 κάτω του 3% προς το ΑΕΠ, που είναι και το όριο που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.
Γ. Αλογοσκούφης: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει την πολιτική της και οιεσδήποτε παροχές θα γίνουν με φειδώ».
«Είμαι βέβαιος ότι φέτος και το 2007 θα είμαστε κάτω από το 3%. Περιμένουμε ότι εφέτος το έλλειμμα θα είναι κάτω του 2,6% προς το ΑΕΠ και το 2007 στο 2,3%. Νομίζω ότι όταν παρουσιάσουμε τον προϋπολογισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της» τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ανέφερε, δε, ότι τα δημόσια έσοδα είναι οριακά καλύτερα του αναμενομένου, καθώς οι αυστηρότεροι έλεγχοι υποχρεώνουν στην καταβολή φόρων, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σημειώνει αύξηση που υπερβαίνει τους αρχικούς στόχους, φθάνοντας το 4,1% στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει την πολιτική της και οιεσδήποτε παροχές θα γίνουν με φειδώ.

«Πιστεύω πως είμαστε καθ οδόν για την επίτευξη των φετινών μας στόχων. Πράγματι, δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο τα έσοδα από εφ άπαξ μέτρα να είναι μικρότερα του αναμενομένου, ενώ αντιθέτως τα περισσότερα θα προέλθουν από διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2007 θα ακολουθήσει τα χνάρια του 2006, με περιστολή δαπανών και με στόχο την ευρωστία των εσόδων, μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Η έκπληξη είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχεται, στη συνέντευξή του, ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο του 3,2% για φέτος. Οι αυξήσεις μισθών, είπε, στο δημόσιο τομέα θα είναι γύρω στα επίπεδα του πληθωρισμού. «Η εισοδηματική μας πολιτική ίσως είναι κατά τι υψηλότερη απ ό,τι εφέτος και αυτό έχει ήδη συνεκτιμηθεί» τόνισε.

Οι ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος, περιλαμβανομένης της αύξησης των αφορολογήτων ορίων και σταδιακή μείωση των συντελεστών, θα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο και αυτό θα σημαίνει απώλεια μόνο 150 εκατ. ευρώ για το 2007.

«Πρόκειται για μικρή απόκλιση κάτω του 0,1% του ΑΕΠ, που θα καλυφθεί από άλλα έσοδα. Για μας είναι σημαντικό, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης» τόνισε. Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου και η τελική του μορφή στις 21 Νοεμβρίου.

Στοχευμένες παροχές

Μικρά περιθώρια για στοχευμένες παροχές υπέρ των χαμηλόμισθων και των ανέργων, οι οποίες όμως δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, άφησε χθες ο υπουργός οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο Mega.

«Η οικονομική πολιτική είναι πολιτική της κυβέρνησης, και θα πρέπει να την εφαρμόσουμε με συνέπεια. Αν υπάρχουν υπουργοί που θέλουν να κάνουν τη δουλειά μου ας πάνε στον πρωθυπουργό να του πουν να με αντικαταστήσει».

Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομίας έριξε χθες το γάντι σε όσους συναδέλφους τον κατηγορούν για την άρνηση λήψης περισσότερων «φιλολαϊκών» μέτρων, οι οποίες θα εξαγγέλλονταν στην ομιλία του πρωθυπουργού, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε χθες με τη ΔΑΚΕ μετά την άρνηση του προέδρου της κ. Κώστα Πουπάκη να τον δει, πριν δει πρώτα τον πρωθυπουργό, ήταν ιδιαίτερα φειδωλός λέγοντας δύο συναντήσεις απλώς ότι είναι «πλεονασματικές».

Η κίνηση του προέδρου της ΔΑΚΕ που συμπαρέσυρε την υπόλοιπη ΓΣΣΕ και την ΑΔΕΔΥ και ανέτρεψε το πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού Οικονομίας με τους κοινωνικούς εταίρους, ερμηνεύτηκε ως ευθεία αντίθεση στην οικονομική πολιτική των «μη παροχών».

Όμως ο κ. Αλογοσκούφης παρά το γεγονός ότι τόνισε πως δεν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάει στη ΔΕΘ κάνοντας ευχάριστες εκπλήξεις άφησε κάποιο μικρό παράθυρο για μικρές παροχές στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των ανέργων.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας το οποίο είναι ίσως το χαμηλότερο ως ποσοστού των μισθών εντός Ε.Ε. και επιπλέον, παραμένει παγωμένο από το «2004».

Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική είπε ότι θα βρίσκεται σε ταύτιση με αυτή που συμφωνήθηκε με τις Δημόσιες επιχειρήσεις (δηλαδή με ορίζοντα διετίας ) και ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μεγαλύτερες αυξήσεις.

Όχι στο επίδομα θέρμανσης

Επίσης διέψευσε άλλη μια φορά τη φημολογία για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης λέγοντας ότι το θέμα έχει κλείσει από το 2005. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι είναι προτιμότερο για την αναπλήρωση εισοδημάτων μια μεγαλύτερη αύξηση στα χαμηλά εισοδήματα παρά η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του καθεστώτος πολυτέκνου για όσες οικογένειες έχουν τρία παιδία είπε ότι θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά τώρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Δημοσιονομική πολιτική

Ο υπουργός απέκλεισε επίσης και μια νέα αύξηση του ΦΠΑ για τον επόμενο χρόνο και εκτίμησε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι δυνατό μέχρι και το τέλος του χρόνου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ. Τέλος είπε ότι απέναντι στην επιστολή της Ε.Ε. για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήματα και εκτίμησε ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος.

Πηγή Ναυτεμπορική