Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παρουσίαση του προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, νέων έως 29 ετών για τον τουριστικό τομέα»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΝΕΩΝ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»

Χαιρετίζω καταρχήν τη συνάδελφο υπουργό κα Κεφαλογιάννη, η οποία σε ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο όπως αυτό του Τουρισμού καταβάλλει σημαντική προσπάθεια και κάνει εξαιρετική δουλειά. Και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται, καθώς οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική κίνηση είναι κάτι περισσότερο από θετικές.  

Καλωσορίζω και τον Πρόεδρο κ. Ανδρεάδη και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο Σύνδεσμος από την πρώτη στιγμή κινητοποίησε το σύνολο των επιχειρήσεων που είναι μέλη του, με σκοπό την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος και την πιο αποτελεσματική απορρόφηση των νέων στην απασχόληση.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, δηλαδή καλύτερης δυνατής εφαρμογής του προγράμματος, θα συμβάλλει ως συνδικαιούχος και η ΕΕΔΕ,  με την πλούσια οργανωτική εμπειρία που διαθέτει. Και της οποίας τον Πρόεδρο κ. Λαμπρινόπουλο, καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση.  

Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάζουμε το ειδικό πρόγραμμα «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 10.000 νέους έως 29 ετών στον τουριστικό τομέα». Αποτελεί τμήμα της δράσης για τους 45.000 νέους (ήδη οι αιτήσεις για τις πρώτες 35.000 βρίσκονται σε εξέλιξη), αλλά και του συνολικού Σχεδίου Δράσης για τους νέους που θα ωφελήσει περισσότερους από 62.000 ανέργους νέους με προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.  

Γιατί ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιλέξαμε, για πρώτη φορά, να υλοποιήσουμε ένα τόσο στοχευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων στον τουρισμό.

Πρώτα και κύρια διότι ο τουρισμός αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο, εξωστρεφή και με πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Έναν από τους ανταγωνιστικούς τομείς στους οποίους θα βασιστεί το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψη της απασχόλησης.

Και όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις η τουριστική ανάκαμψη θα αποτελέσει τον προπομπό της συνολικότερης  επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι το δίμηνο Μάρτιο & Απρίλιο φέτος είχαμε – από το πρωτοποριακό σύστημα «Εργάνη» που μας δείχνει τις ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα - ένα θετικό ισοζύγιο +38.248 θέσεων εργασίας,  έναντι μόλις + 6.871 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εδώ προφανώς επιβεβαιώνονται και οι ενδείξεις που σας προανέφερα για σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος.

Παράλληλα, φαίνονται και οι σημαντικές νέες δυνατότητες που μας παρέχει το πρωτοποριακό σύστημα «Εργάνη». Μας βοηθά να σχεδιάζουμε πιο αποτελεσματικές πολιτικές απασχόλησης, γιατί μας φανερώνει, μεταξύ άλλων, τους κλάδους που βρίσκονται σε άνοδο ή έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.  Και ο τουρισμός είναι ένας από αυτούς.  

Η στήριξή της κυβέρνησης στον τουρισμό είναι δεδομένη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και εμείς, ως υπουργείο Εργασίας αναγνωρίσαμε τον ΣΕΤΕ ως ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο.

Ικανοποιώντας έτσι το δίκαιο αίτημα (και αυτονόητο δικαίωμα) ενός κλάδου που εκπροσωπεί περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και περισσότερους από 400.000 άμεσα εργαζόμενους να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική διαβούλευση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αναβιώνουμε το πρόγραμμα του «κοινωνικού τουρισμού» της Εργατικής Εστίας που έχει καταργηθεί από τις αρχές του 2012.  Έστω και σε μικρή έκταση θα υλοποιήσουμε ξανά φέτος ένα τέτοιο πρόγραμμα, μέσω του ΟΑΕΔ, για να δοθούν ανάσες σε εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, για να τονωθεί η τοπική οικονομία μικρών τουριστικών περιοχών. Παράλληλα, τη Δευτέρα ανακοινώνουμε και το πρόγραμμα 2013 του κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ. Ολοκληρώνοντας έτσι μια δέσμη παροχών του υπουργείου Εργασίας που, πέρα από την προφανή κοινωνική τους σημασία, έχουν και αναπτυξιακή διάσταση, καθώς ενισχύουν τον εγχώριο τουρισμό .  

Για να επανέλθω στο πρόγραμμα: ένας ακόμη λόγος για τον οποίο προτιμήθηκε αυτή η ειδική διαχείριση – δηλαδή από τον ΣΕΤΕ και την ΕΕΔΕ ως συνδικαιούχοι – είναι γιατί ανταποκρινόμαστε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κλάδου. Π.χ. ειδικές προδιαγραφές των συμμετεχόντων ως προς τη γνώση ξένης γλώσσας, αποφοίτηση από τουριστική σχολή κ.λπ. Και σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη σύζευξη που θα προκύψει μεταξύ νέων και επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε πιο σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Θα ήθελα, ακόμη να επισημάνω, ότι λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του τουριστικού κλάδου (εποχικότητα, προσωρινές συμβάσεις κ.λπ.) διασφαλίσαμε και εδώ – όπως και στο πρόγραμμα των 35.000 θέσεων - ότι δεν θα υπάρξει ανακύκλωση προσωπικού, δεν θα υπάρξουν απολύσεις υφιστάμενων εργαζομένων. Θέσαμε όρο το κανονικό προσωπικό να είναι, αριθμητικά, τουλάχιστον ίσο με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επιπλέον,  με το πρόγραμμα θα υπάρξει ουσιαστικά υποκατάσταση μαθητευόμενων από το εξωτερικό με νέους από την Ελλάδα.

Εκτιμούμε ότι και αυτό είναι από τα θετικά σημεία του προγράμματος.

Θεωρώ αυτονόητο να επισημάνω ότι η κινητοποίηση και συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάσχεση της ανεργίας και ειδικά αυτής των νέων ανθρώπων της χώρας μας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και το ειδικό αυτό πρόγραμμα, η επιτυχία του οποίου θεωρώ ότι είναι ήδη εξασφαλισμένη, μιας και η κινητοποίηση όλων των επιχειρήσεων που είναι μέλη του ΣΕΤΕ για την άρτια και αποτελεσματική εφαρμογή του, είναι ένα από τα «δυνατά σημεία» του προγράμματος.

Και σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το υπουργείο Εργασίας και οι φορείς του είναι σε εγρήγορση, σε διαρκή ετοιμότητα και ένταση προσπαθειών για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ήδη είναι σε εξέλιξη, ανοιχτά προγράμματα προϋπολογισμού περίπου 1 δις που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης σε περισσότερους από 250.000 ανέργους.

Και δεν σταματάμε εδώ. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό πόρο για να φέρουμε τους άνεργους νέους, τις άνεργες γυναίκες, τους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας κοντά στην αγορά εργασίας. Γιατί θέλουμε όλοι, μα όλοι, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, να έχουν μια θέση στην αυριανή καλύτερη μέρα της οικονομίας. Μια επόμενη, καλύτερη μέρα που, σε πείσμα πολλών θα έρθει πολύ γρηγορότερα από ό,τι πιστεύουν ή ελπίζουν.  Ήδη όλο και πυκνώνουν τα σήματα «εξόδου» από το τούνελ της κρίσης και της ύφεσης στο οποίο είχε βυθιστεί η ελληνική οικονομία, οι πρώτες πειστικές και σοβαρές ενδείξεις σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας.

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και μόνο όποιος εθελοτυφλεί ή επενδύει σκόπιμα στην κοινωνική μιζέρια δεν το βλέπει. Το μνημόνιο σε λίγο καιρό, πολύ σύντομα, θα είναι παρελθόν. Το ζήτημα, όμως, είναι να κάνουμε παρελθόν και τις γνωστές νοσηρές πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις που υπονόμευαν και συνεχίζουν να υπονομεύουν την προσπάθεια να σταθούμε ξανά ως χώρα στα πόδια μας, με τις δικές μας δυνάμεις. Γιατί το χειρότερο «μνημόνιο» θα ήταν να παραμείνει ο λαϊκισμός και η αυταπάτη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν παλιά, με τις ίδιες συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας έφεραν εδώ.   

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε: «Το πρόγραμμα επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, θα προσφέρει σε 10.000 νέους και νέες ανέργους θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα προσόντα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα προοπτική απασχόλησης στον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Ευχαριστούμε τα Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων για τη συνεργασία».

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:
 
 «Με μεγάλη χαρά λοιπόν συμμετέχουμε σήμερα στην ανακοίνωση του προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους 18 ως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού» το οποίο θεωρούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στους ανωτέρω στόχους.

Το Υπουργείο Τουρισμού θα στηρίξει το πρόγραμμα με  όλους τους τρόπους, έτσι ώστε   να εξασφαλιστεί η πλήρης υλοποίηση  του στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα

Είναι δεδομένο ότι υποστηρίζουμε  κάθε πρωτοβουλία, καινοτομία και δράση  που συμβάλει στην τουριστική επαγγελματική  εκπαίδευση και κατάρτιση και  στην αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα  των νέων και ιδιαίτερα αυτή την  δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας.

Θέλω να επισημάνω όμως ότι πέρα από τη στήριξη των τουριστικών  επιχειρήσεων σε ένα δύσκολο διεθνές  περιβάλλον, έχει ιδιαίτερη σημασία  η στήριξη των εργαζομένων  στον Τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε αποφασισμένοι  να συνδράμουμε τις αρμόδιες αρχές  στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη συστηματοποίηση των ελέγχων τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Τέλος, επιδίωξή μας είναι ήδη από φέτος μέσα από τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κατάρτισης και εκπαίδευσης να αναλάβουμε κοινές δράσεις με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας στον Τουρισμό.

Κλείνω με κάτι που σήμερα ακούγεται  αυτονόητο πριν όμως λίγα χρόνια πολλοί το θεωρούσαν υπερβολή. Ο τουρισμός  είναι εθνική υπόθεση. Κινητήρια  δύναμη εξόδου από την κρίση. Είναι υπόθεση όλων μας, και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλλουμε στη μακροχρόνια και με σταθερές βάσεις ανάπτυξη του».


«ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΝΕΩΝ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο