Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Τι είναι η ευρωπαϊκή ιθαγένεια - Καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ΕΕ

Οι νέες προτάσεις αναμένεται ότι θα εξαλείψουν τα εναπομείναντα εμπόδια όσον αφορά τη διαμονή, την εργασία και τις αγορές οπουδήποτε στην ΕΕ.

Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε εμπόδια κατά την άσκηση των δικαιωμάτων που έχουμε ως πολίτες της ΕΕ.
 
Η Επιτροπή προτείνει νέα μέτρα για την εξάλειψη των εμποδίων αυτών, όπως:
παράταση της διάρκειας των παροχών ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι από τη χώρα καταγωγής τους πέραν των 3 μηνών που ισχύουν σήμερα, ενόσω αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ

- αποσαφήνιση των κανόνων για τους ασκουμένους, ώστε αυτοί να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μέσω μη αμειβόμενης εργασίας
- διευκόλυνση της αποδοχής από τα κράτη μέλη εγγράφων ταυτότητας και διαμονής, καθώς και πιστοποιητικών τεχνικού ελέγχου για τα αυτοκίνητα
- καθιέρωση μιας κοινής κάρτας αναπηρίας που θα επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν σε άλλη χώρα της ΕΕ τις ίδιες παροχές με τους υπηκόους της (όσον αφορά π.χ. την πρόσβαση στις μεταφορές, τον τουρισμό, και τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις)
- ενίσχυση των νομικών δικαιωμάτων όσων είναι ύποπτοι ή κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκληματικής πράξης - ιδίως των παιδιών και των πλέον ευάλωτων ατόμων
- βελτίωση των κανόνων της ΕΕ για τη διευθέτηση διασυνοριακών διαφορών όσον αφορά μικρές αγορές μέσω του διαδικτύου ή σε άλλη χώρα της ΕΕ
- εξασφάλιση διαδικτυακού μέσου για τους καταναλωτές ώστε να συγκρίνουν τις τιμές ψηφιακών προϊόντων που πωλούνται σε όλη την ΕΕ
- διευκόλυνση των πολιτών να βρίσκουν ποιος μπορεί να λύσει τα προβλήματα που συναντούν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ
- παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές που διενεργούνται στη χώρα καταγωγής τους, οπουδήποτε κι αν ζουν στην ΕΕ.
 
Οι προτάσεις βασίζονται σε παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν μέσω μιας διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης , των συνεχιζόμενων συζητήσεων με τους πολίτες και της υπηρεσίας παροχής πληροφοριών Europe Direct.
 
Παράλληλα, η Επιτροπή εκδίδει τακτικά εκθέσεις για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ισότητα των φύλων στην ΕΕ.
 
Οι προτάσεις ενισχύουν τα μέτρα που υλοποιούνται ήδη από το 2010 για την αποτελεσματικότερη άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια.
 
Τι είναι η ευρωπαϊκή ιθαγένεια;

Κάθε υπήκοος χώρας της ΕΕ είναι και πολίτης της Ένωσης. Εκτός από τα εθνικά προνόμια, οι πολίτες έχουν και ορισμένα ακόμη δικαιώματα τα οποία εγγυώνται οι Συνθήκες της ΕΕ και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ .
 
Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια παρέχει στους πολίτες το δικαίωμα να ζουν, να εργάζονται, να ταξιδεύουν και να πραγματοποιούν αγορές στις 27 χώρες μέλη, σαν να βρίσκονταν στη χώρα τους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο