Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Την Πέμπτη η δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ - Εργοδοτών

Νέα συνάντηση θα έχει αύριο, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ η ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, με στόχο την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο χρόνος πιέζει καθώς, όπως είναι γνωστό, στις 14   Μαΐου λήγει η μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μαζί με αυτήν δικαιώματα και επιδόματα για περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους του  ιδιωτικού τομέα.
 
Η εξέλιξη αυτή, γνωστή στα συνδικάτα αλλά και στους εργοδότες εδώ και μήνες, θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών κατά 10% έως 20%, επιπλέον της μείωσης που έχουν υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια.
 
Περίπου 45 είναι οι κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου και μετά την οριστική λήξη και της μετενέργειας, από τις 15 Μαΐου περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται εξαιτίας της κατάργησης μιας σειράς επιδομάτων, κυρίως δε, του επιδόματος γάμου.
 
Βάσει του Μνημονίου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον μέχρι τις 14 Μαΐου  δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει κάτι διαφορετικό.
 
Να σημειωθεί επίσης, ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές τους οργανώσεις, δεν δεσμεύονται από τις κλαδικές συμβάσεις και μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς όπως επιθυμούν, χωρίς βέβαια να πέφτουν κάτω από το κατώφλι της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
 
Η ΓΣΕΕ επιδιώκει την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ προκειμένου να θωρακίσει μια σειρά από θεσμικά ζητήματα όπως είναι τα επιδόματα, όμως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.
 
Πηγή Capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο