Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αφορολόγητος τζίρος 17 δισ. ευρώ - Επιχειρηση εντοπισμού του 11% των εσόδων που δεν δηλώνουν οι επιχειρήσεις στην εφορία

Στα 17 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν το 89,24% των εσόδων τους στην εφορία. Το υπόλοιπο 11% δεν καταγράφεται και κατά συνέπεια δεν φορολογείται. Ετσι, το ποσό της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού τζίρου της εταιρικής δραστηριότητας (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) του 2005, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία ανέρχεται σε περίπου 150 δισ. ευρώ....

Στα 17 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν το 89,24% των εσόδων τους στην εφορία. Το υπόλοιπο 11% δεν καταγράφεται και κατά συνέπεια δεν φορολογείται. Ετσι, το ποσό της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού τζίρου της εταιρικής δραστηριότητας (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) του 2005, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία ανέρχεται σε περίπου 150 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει την τεχνολογία για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Η Γενική Πληροφορικών Συστημάτων δημιούργησε νέα προγράμματα διασταυρώσεων, τα οποία θα αναλύουν δεδομένα από όλες τις δηλώσεις που υποβάλλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε πρώτη φάση, τα στοιχεία που θα επεξεργαστούν τα πληροφορικά συστήματα αφορούν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα και ότι θα βρεθούν χιλιάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ενώ θα προκύψουν και στοιχεία για τον ελεγκτικό μηχανισμό με τις επιχειρήσεις που υφαρπάζουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (εμφανίζοντας εικονικές δαπάνες). Πιστεύουν δε, ότι για πρώτη φορά θα μπορέσουν να εκτιμήσουν με σχετική ακρίβεια τις πραγματικές απώλειες εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), από τους 28.061 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εντοπίστηκαν φαινόμενα φοροδιαφυγής και παραβάσεις σε 12.258 περιπτώσεις (μη έκδοση αποδείξεων, πλημμελής τήρηση εγγραφών κ.λπ.).


Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο