Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυτοί είναι οι φόροι που θα μειωθούν πρώτοι

Τη λίστα με τους πρώτους φόρους που θα μειωθούν έχει αρχίσει να συντάσσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για μειώσεις που θα γίνουν πράξη μόνο με την προϋπόθεση της υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για φέτος και το 2014 και όλοι τους έχουν άμεση σχέση, όχι με τόνωση της κατανάλωσης, αλλά με αναπτυξιακό σπρώξιμο της οικονομίας που δεν θα επιβαρύνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στην παρούσα φάση στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να τεθούν οι βάσεις επαναφοράς της οικονομίας αρχικά σε τροχιά σταθεροποίησης και σε μεσοπρόθεσμη βάση σε τροχιά ανάκαμψης.
 
Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων που γίνονται από το οικονομικό επιτελείο και σε συνεργασία με την τρόικα έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι τα πρώτα σενάρια για μειώσεις φόρων. Από τη σχετική λίστα των φόρων που εξετάζεται πλέον η μείωσή τους ξεχωρίζουν οι φόροι που αφορούν στα ακίνητα με ορατή δια γυμνού οφθαλμού την προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων σε ακίνητα προκειμένου να πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της οικοδομής και της ανάπτυξης. Ειδικότερα οι φόροι που εξετάζεται πλέον σοβαρά η μείωσή τους είναι:
 
- ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Οι σημερινοί συντελεστές είναι 8% επί της αντικειμενικής αξίας έως 20.000 ευρώ και 10% για την αξία άνω των 20.000 ευρώ. Οι νέοι συντελεστές μελετάται να είναι 4% και 5% αντίστοιχα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή θα συνοδευτεί από εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές που σε πολλές περιοχές θα σημάνει το ψαλίδισμα της ελάφρυνσης. Σε πολλές περιοχές από την άλλη θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ζώνης καθώς οι αγοραπωλησίες πλέον γίνονται και σε τιμές κάτω των αντικειμενικών.
 
- ο ΦΠΑ κατά την απόκτηση νεόδμητων ακινήτων. Μελετάται ο συντελεστής 23% που ισχύει σήμερα να περιοριστεί στο 18% ή 19% προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό κόστος της απόκτησης νεόδμητων ακινήτων. Προς την ίδια κατεύθυνση πρόκειται να λειτουργήσει και η επικείμενη πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2014. Η υποχρεωτική παρουσία τους έχει ήδη καταργηθεί για τους πωλητές ακινήτων ενώ διατηρείται έως το τέλος του έτους για τον αγοραστή που αποκτά ακίνητο αξίας άνω των 80.000 ευρώ.
 
- ο συμπληρωματικός φόρος επί του εισοδήματος από ακίνητα. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% για το εισόδημα από κατοικίες έως 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% για το εισόδημα από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Να σημειωθεί  ότι ήδη στο πλαίσιο στήριξης της αγοράς ακινήτων και της προσπάθειας συμπίεσης των ζητούμενων μισθωμάτων (λόγω της επιδιωκόμενης εσωτερικής υποτίμησης) έχει θεσπιστεί αυτοτελής φορολόγηση 10% στο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ ετησίως και 33% για το υψηλότερο εισόδημα. Με την αλλαγή αυτή έχουν ωφεληθεί σημαντικά οι έχοντες και άλλες πηγές εισοδήματος  οι οποίοι εκμισθώνουν ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι και το φετινό χαράτσι θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το χαράτσι που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι για το 2011 και το 2012.
 
- ο ΦΠΑ στην εστίαση. Από το 23% που είναι σήμερα προωθείται η μείωσή του στο 13%. Η τρόικα έχει ενημερώσει το οικονομικό επιτελείο ότι εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 επιτευχθούν τότε η μείωση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και εντός του καλοκαιριού. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θεωρείται ως απαραίτητη κίνηση προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν διεθνώς.
 
- ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν απέφερε τα επιδιωκόμενα εισπρακτικά αποτελέσματα (είχαν προβλεφθεί πρόσθετα έσοδα 500 εκατ. ευρώ και τελικά οι εισπράξεις αυξήθηκαν λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ). Το μέτρο επέδρασε θετικά, ωστόσο, στο εμπορικό ισοζύγιο αλλά με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος λόγω της καύσης ξύλων και άλλων στερεών καυσίμων. Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθούν –έστω και οριακά– οι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (καθώς η Ελλάδα έχει πλέον την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη).
 
Πηγή Capital
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαΐου 8, 2013 10:10 π.μ. | Reply
Παλι παραμυθια - υποθετικα σεναρια και κοροιδια......
Κοροιδα μισθωτοι - συνταξιουχοι και συνεπεις επαγγελματιες προσ το παρων πληρωστε ολα τα σπασμενα -κλεμμενα των λαμογιων και θα δουμε ...... τι θα γινη μελλοντικα με φανταστικα - υποθετικα σεναρια.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο