Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έρχεται κεφαλικός φόρος στον ΟΑΕΕ;

Νέα ανατροπή για 700.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, μετά την αποτυχία να περάσει ρύθμιση για μείωση 35% στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια διάσωσης του ΟΑΕΕ, αλλά και των πιέσεων που ασκεί η τρόικα για άμεση λύση στα οικονομικά του Ταμείου.
 
Στο υπουργείο Εργασίας, μετά το ναυάγιο της λύσης που είχε επιλεγεί και επιχείρησε να περάσει εν κρυπτώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συζητούν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι και η οριζόντια μείωση κατά 25 ευρώ τον μήνα και στα τρία Ταμεία (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ και ΤΑΕ), που θα περιορίσει τις δαπάνες κατά 200.000.000 ευρώ ετησίως.
 
Η συγκεκριμένη μείωση ανταποκρίνεται «με το παραπάνω» και στο «δημοσιονομικό κενό» που δημιουργείται από την ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα εντάχθηκε ως έσοδο στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ για το 2013 και για το 2014 και υπολογίζεται κατ' έτος στα 130 εκατ. ευρώ.
 
Ο λόγος που αποσύρθηκε η ειδική αυτή εισφορά είναι επειδή ουδέποτε από τότε που ψηφίστηκε μέχρι και σήμερα δεν εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση που να ενεργοποιεί τον τρόπο και τη διαδικασία είσπραξής της.
 
Επιπλέον, στελέχη στο χώρο της ασφάλισης θεωρούν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί τώρα μια εισφορά ακόμη, καθώς το 2010 που ψηφίστηκε η διάταξη τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, ακόμη και αν η εισφορά αυτή αποτελεί ποσοστό 0,2% στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εμπόρους, οι οποίοι σηκώνουν ήδη μεγάλο βάρος στη δημοσιονομική εξυγίανση.
 
Τα τρία σενάρια
 
Στην κατεύθυνση αυτή τα σενάρια που εξετάζονται προκειμένου να καλυφθεί η ετήσια «μαύρη τρύπα» του ΟΑΕΕ, που φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ, είναι τρία:
 
1 Οριζόντια μείωση και στα τρία Ταμεία που είναι ενταγμένα και απαρτίζουν τον ΟΑΕΕ, ύψους 20-25 ευρώ μηνιαίως, εξοικονομώντας 200 εκατ. ευρώ.
 
2 Κάλυψη μέρους της φετινής απόκλισης (150 εκατ. ευρώ) με εξοικονόμηση δαπανών από τις «μαϊμούδες» και τις «αναπόγραφες» συντάξεις του ΟΑΕΕ. Εκτιμάται ότι σε μόνιμη βάση μπορεί να εξοικονομηθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ.
 
3 Αύξηση των εισπράξεων με τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το όφελος ωστόσο είναι απροσδιόριστο, καθώς θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή ώστε να μπουν στο Ταμείο όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα και πάντως τα 150 εκατ. ευρώ φέτος και τα 450 εκατ. ευρώ του 2014.

Πηγή www.enet.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο