Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων στο 0,5% - Ποιές είναι οι επιπτώσεις


Αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:
 
(1) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 8 Μαΐου 2013.
 
(2) Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,00%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Μαΐου 2013.
 
(3) Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2.30 μ.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).
 
Η κίνηση της ΕΚΤ να ρίξει στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος δίνει ανάσα σε εκατομμύρια δανειολήπτες με χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.
 
Κερδισμένες βγαίνουν και οι ελληνικές τράπεζες καθώς θα αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με πιο ευνοϊκούς όρους ως προς το κόστος του χρήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άμεσα θα είναι σε θέση να χορηγήσουν νέα δάνεια και να δώσουν ρευστότητα στην αγορά.
 
Οι μεγάλοι και άμεσα ωφελημένοι από την απόφαση της ΕΚΤ είναι οι κάτοχοι στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Είτε αυτό βασίζεται στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είτε στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, το όφελος που θα δουν στη μηνιαία δόση τους θα είναι σημαντικό.
 
Λιγότερο κερδισμένοι βγαίνουν όσοι έχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτό βασίζεται στην ΕΚΤ είτε στο Euribor.
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο