Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα φωτοβολταϊκά (εισφορά νόμου 4093/2012)

Το Υπ.Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1095/29.4.2013 κοινοποίησε ορισμένες διατάξεις του φορολογικού νόμου 4110/2013.

Εκτός του θέματος της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών στην ανωτέρω απόφαση αναφέρεται και η αντιμετώπιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του ν.4093/2012, η οποία επιβάλλεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Με βάση την ερμηνεία του Υπ. Οικονομικών η εισφορά αλληλεγγύης θα  εκπίπτει ως γνωστόν ισόποσα σε μία πενταετία, της οποία ο χρόνος έναρξης θα αρχίζει από την χρήση στην οποία παρακρατήθηκε και όχι από τη χρήση εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε η πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας επί της οποίας υπολογίσθηκε η εν λόγω εισφορά.


Αναλυτικά τα σημεία της ερμηνείας του Υπ.Οικ.
....
Με βάση το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου αυτής, η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν.4093/2012, η οποία επιβάλλεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως 30.6.2014, εκπίπτει ισόποσα μέσα σε μια πενταετία από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στην ανωτέρω εισφορά υπολογίζονται και παρακρατούνται σε κάθε εκκαθάριση από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ ή τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, κατά περίπτωση, η έκπτωση της εν λόγω δαπάνης θα διενεργείται από τις επιχειρήσεις τμηματικά και ισόποσα μέσα σε μια πενταετία, αρχής γενομένης από τη χρήση εντός της οποίας παρακρατήθηκε και όχι από τη χρήση εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε η πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας επί της οποίας υπολογίσθηκε η εν λόγω εισφορά. Τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης βαρύνουν εξολοκλήρου τα αποτελέσματα της χρήσης εντός της οποίας έγινε η παρακράτηση αυτών, ενώ η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων σε πέντε (5) έτη πραγματοποιείται εξωλογιστικά με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους στην οποία υποχρεωτικά μεταφέρεται ως λογιστική διαφορά το εκάστοτε εναπομένον προς έκπτωση ποσό των επόμενων χρήσεων.

Με το τελευταίο εδάφιο των ίδιων ως άνω διατάξεων ορίζεται, ότι οι διατάξεις του εδαφίου αυτού ισχύουν από την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012, δηλαδή από τις 12.11.2012 και μετά και επομένως, οι ως άνω διατάξεις καταλαμβάνουν και τα ποσά της έκτακτης εισφοράς που έχουν παρακρατηθεί στη χρήση 2012. Ως εκ τούτου, για τις επιχειρήσεις των οποίων η χρήση λήγει την 31.12.2012, το ένα πέμπτο της έκτακτης εισφοράς του ν.4093/2012 η οποία έχει παρακρατηθεί εντός της χρήσης αυτής (δηλαδή για το διάστημα 1.7.2012-31.12.2012) θα εκπεσθεί από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στη χρήση αυτή, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα πέμπτα θα εκπεσθούν τμηματικά και ισόποσα στις χρήσεις 2013 έως και 2016. Για τα ποσά τα οποία θα παρακρατηθούν σε επόμενες χρήσεις (2013 και 2014), ο χρόνος έναρξης της πενταετίας θα είναι οι χρήσεις αυτές.
....

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description harris | Μαΐου 1, 2013 9:53 π.μ. | Reply
Δεν είμαστε καλά !!!!Φτάσανε 30/4 για να βγάλουν την ανακοίνωση ενώ εμείς έχουμε τυπώσει θεωρημένα ,έχουμε κάνει εγγραφές και έχουμε εκτυπώσει ισολογισμούς κλπ με την λογική του. λογ 16 (έξοδα πολυετούς απόσβεσης) και αποσβέσεων αυτών κατά το 1/5.Εγώ πάντως θα το αφήσω έτσι και να πάνε να πνιγούν.
image description BLACK IS THE NIGHT | Μαΐου 1, 2013 12:09 μ.μ. | Reply
Οπως άλλωστε και ο ΦΠΑ καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται Φ/Β όταν πληρώνονται από το ΛΑΓΗΕ...

...no, wait...
image description armos | Μαΐου 1, 2013 1:49 μ.μ. | Reply
πόσο ευγενικά μπορείς να σχολιάσεις τα καραγκιοζιλίκια αυτά? συμφωνώ με τον harris επειδή ήδη έχω ολοκληρώσει αλλά το "θα το αφήσω και να πάνε να πνιγούν" ο λογιστής θα το βρεί μπροστά του.
image description SPIROS07 | Μαΐου 1, 2013 4:34 μ.μ. | Reply
Καλα ειναι απιστευτοι εχουμε κλεισει τα παντα ,εχουμε δημοσιευσει λογω ΔΛΠ και βγαζουν τετοια εγκυκλιο 29/4 ,δεν υπαρχει καποιος με λιγη ...γνωση...εκει μεσα!!!!!!!!! ανικανοι και επικινδυνοι ολοι.Πρεπει καποτε να αντιδρασουμε πιο δυναμικα........εχω εκνευριστει παρα πολυ ....εχω συμβουλευσει για τον χειρισμο μεσω του 16 τουλαχιστον 4 εταιριες και ερχονται οι ασχετοι και μας κανουν ρομπες γιατι δεν εχουν δουλεψει ποτε στην ζωη τους....αντε μερες που ειναι μην τους παρει κανενας δ.......ς.
image description SPIROS07 | Μαΐου 1, 2013 4:27 μ.μ. | Reply
Εσεις που τουιταρετε με τον Θεοχαρη για γραψτε του τα χαλια τους!!!!!!!!!!!!!!!!!!
image description ΚΟΥΣΜΠΑΚ | Μαΐου 2, 2013 12:45 π.μ. | Reply
ειναι μακριά το χωριά απ΄τα σπίτια ντερβίσια
image description NELLHTHEBEST | Μαΐου 2, 2013 11:21 π.μ. | Reply
Καλορίζικο το νέο ταμειακό λογιστικό σχέδιο . Κανένας σεβασμός στις λογιστικές αρχές (αντιστοιχία εσόδων - εξόδων χρήσης ) και όλα πλέον γίνονται με γνώμονα την αύξηση των εσόδων σήμερα . Από σήμερα λοιπόν , σε όποιον μας λέει οτι εγώ κόβω τιμολόγιο μόνο όταν πληρώνομαι και δεν δίνω δεκάρα για την αναγνώριση του εξόδου σας , εμείς τι θα πούμε ?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο