Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Φοροδιαφυγή» άνω των 500 εκ. ετησίως από παράνομη μίσθωση πολυτελών εξοχικών κατοικιών

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τα 500 εκατ. ευρώ τα "διαφυγόντα" έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. "Γάγγραινα» του ελληνικού τουρισμού χαρακτήρισε το φαινόμενο ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης μιλώντας στην ΕΞΠΡΕΣ και σημείωσε ότι οι βίλες και τα σπίτια που ενοικιάζονται παράνομα χωρίς να έχουν επίσημη άδεια και σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ υπολογίζονται σε 70.000, την ίδια στιγμή που τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9.670 με 771.271 κλίνες.

Τα καταλύματα ενοικιάζονται από 500 έως 8.500 την εβδομάδα, χωρίς τα εισοδήματα να δηλώνονται, να εκδίδονται παραστατικά και να πληρώνονται οι σχετικοί φόροι. Σύμφωνα με υπολογισμούς με βάση τον προβλεπόμενο ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος, ανά μονάδα κατοικίας η φοροδιαφυγή ξεκινάει από τις 6.700 και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τις 90.000 ευρώ.  Ο πρόεδρος του ΞΕΕ την Παρασκευή είχε συνάντηση για το θέμα με εκπρόσωπο της Τραπέζης της Ελλάδος, με στόχο να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια το κόστος της παράνομης δραστηριότητας και να μεταφραστεί και στις αντίστοιχες απώλειες των θέσεων εργασίας.   Ο κ. Τσακίρης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας  να βρίσκει έναν provider ή facilitator στο διαδίκτυο, να ενοικιάζει το εξοχικό του, να σερβίρει πρωινό, να σερβίρει φαγητό, να πληρώνεται, να μην ελέγχεται και να μην πληρώνει φόρο, να μην έχει καμία υποχρέωση εργατική, φορολογική ή προδιαγραφές και να παίρνει τους πελάτες των νομίμως λειτουργούντων καταλυμάτων, που απασχολούν προσωπικό, υφίστανται ελέγχους, πληρώνουν φόρους, στηρίζουν την εμφανή και πραγματική οικονομία της χώρας». Έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 50 μεγάλα ξένα sites μίσθωσης κατοικιών και τουλάχιστoν 200 εγχώρια sites, ιδιοκτητών κατοικιών και μεσιτών, μέσω των οποίων διατίθενται στη διεθνή αγορά ιδιωτικές κατοικίες. «Ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ενοικιάζονται, "κατακερματισμένες" σε διαμερίσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΞΠΡΕΣ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. «Τι θα γίνει εάν ένας μέρος των ιδιοκτητών τουριστικών κατοικιών δελεασθούν από το κίνητρο αυτής της οικονομικής ελευθεριότητας  και ατιμωρησίας και  αποφασίσουν να τις ενοικιάζουν παράνομα; Θα έχουμε ένα παράλληλο καταλυματικό δυναμικό, ισοδύναμο με το νόμιμο, που βέβαια δεν θα παράγει ούτε απασχόληση ούτε έσοδα για την κοινωνία και θα λειτουργεί σε ένα προνομιακό ανταγωνιστικό περιβάλλον απέναντι στα νόμιμα», σημείωσε.

 Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από το σύνολο των τουριστικών φορέων για διάταξη που αφορούσε την εκμίσθωση τουριστικών επαύλεων, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, τελικά αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.  Τόσο το ΞΕΕ όσο και ο ΣΕΤΕ επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα ενίσχυε τις πωλήσεις των θεσμοθετημένων τουριστικών κατοικιών, τα φορολογικά έσοδα του κράτους και θα μείωνε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι αρμόδιοι φορείς προτείνουν την επανεξέταση του ζητήματος, ώστε σε επόμενο νομοσχέδιο να ρυθμιστεί η αγορά των τουριστικών επαύλεων. Η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, εντός της εβδομάδας δήλωσε ότι θα πρέπει να οριστεί το πλαίσιο λειτουργίας σε ένα καθεστώς «που έως τώρα λειτουργεί παράνομα και εξωθεσμικά».   

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Spithas | Απριλίου 30, 2013 12:33 μ.μ. | Reply
Για την ώρα δεν υπάρχει καν τρόπος να νοικιάσεις σπίτι σε κάποιον που δεν έχει ΑΦΜ (δηλαδή οποιονδήποτε ξένο), οπότε και να θές να είσαι νόμιμος δεν μπορείς. Ελπίζω να θελήσουν να διευκολύνουν την νομιμότητα και όχι να την δυσκολέψουν... Γιατί για να σταματήσουν το φαινόμενο αποκλείεται.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο