Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Σ.Ε.Ε. - «Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου χρειάζονται περαιτέρω διορθώσεις και βελτιώσεις»

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2013
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Σχόλια προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών»

«Με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται μία ακόμα συντηρητική και υπό πολλές προϋποθέσεις τακτοποίηση των εκκρεμών λογαριασμών  στις συνεχώς αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όμως με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νέου Νόμου: “Επείγοντα μέτρα εφαρμογής” προβλέπεται η έως και 48 ισόποσες μηνιαίες  δόσεις ρύθμιση των βεβαιωμένων προς τις ΔΟΥ και Τελωνεία του Κράτους, ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η παραπάνω τροποποίηση αποτελούσε πάγια θέση της ΕΣΕΕ, καθώς δύναται να ανακουφίσει την πολύπαθη ελληνική αγορά και να προσδώσει λίγη αισιοδοξία στις υπάρχουσες δυσοίωνες προοπτικές  για την πορεία της οικονομίας μας.

Παρόλα αυτά, δεν δίνεται η δυνατότητα  ένταξης στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς, σε εκείνους τους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 και όσων έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των συνολικών τους υποχρεώσεων μέχρι και τις 31.12.2012. Η παραπάνω παράλειψη αδικεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους 1,5 εκατ. ευσυνείδητους υπόχρεους, οι οποίοι θέλοντας να είναι συνεπείς απέναντι στο ελληνικό κράτος, έσπευσαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους να ενταχθούν στο τότε υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Για λόγους ισονομίας και αξιοκρατίας, θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να επανεξεταστεί  η συγκεκριμένη διάταξη-ρύθμιση, προκειμένου να επιβραβεύσουν εκείνους τους υπόχρεους  που όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν για τις επιζήμιες συνέπειες των οφειλών  τους απέναντι στο Δημόσιο και στο κοινωνικό σύνολο αλλά τουναντίον επέδειξαν μεγάλο αίσθημα ευθύνης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εισάγεται μία νέα ρύθμιση «αδυναμίας», δηλαδή για αυτούς που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ που θα πρέπει, άγνωστο πώς, να αποδεικνύουν ταυτόχρονα, ότι μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά έχουν δυσκολίες να πληρώσουν. Επιπλέον, μας προβληματίζει η διάταξη της τελευταίας στιγμής για οφειλές προς τα ταμεία, αφού προβλέπει σε περίπτωση επαρκών καταθέσεων η οφειλή να γίνεται άμεσα απαιτητή ακόμη και σε κατάσχεση των καταθέσεων. Η ρύθμιση κατά τα άλλα θα γίνεται και πάλι σε 48 δόσεις, όμως με επιτόκιο 8,75%, ενώ θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα ενός μηνός και θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και τα εισπρακτικά μέτρα.

Φυσικά, θα πρέπει να τονιστεί πως ό,τι προβλέπεται αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές απέναντι στο Δημόσιο,  ακριβώς το ίδιο θα  ισχύει και για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που θα μπορούν να καθυστερήσουν μέχρι μία δόση.

Μία σοβαρή παράμετρος που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας, είναι η τραγική οικονομική κατάσταση  στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί φορείς αλλά και οι ασφαλισμένοι σε αυτά. Επομένως, μία επιπλέον οικονομική αιμορραγία των ταμείων, λόγω μη δυνατότητας ενσωμάτωσης σε ένα ευνοϊκότερο καθεστώς των ήδη ενταγμένων ασφαλισμένων, θα αποτελέσει τροχοπέδη στη νέα προσπάθεια μεγαλύτερης ροής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Η μορφή "κεφαλαιοποίησης" και ρύθμισης των οφειλών με τις προσαυξήσεις από την "Νέα Αρχή" και η καταβολή τους σε μηνιαίες δόσεις με κάποιες μικρές εκπτώσεις, απέχει πολύ από την πρόταση της ΕΣΕΕ για "κεφαλαιοποίηση" και "πάγωμα" των παλαιών ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Η ΕΣΕΕ και οι μικρομεσαίοι της αγοράς πιστεύουμε ότι ο "οδικός χάρτης" των ρυθμίσεων που φέρνουν οι διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή χρειάζεται περαιτέρω διορθώσεις και βελτιώσεις».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο