Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. (210) 38 10 081, 38 02 923,  ΦΑΞ 38 01 227, 38 45 434  -  ΑΘΗΝΑ
W. site:www.pol.org.gr,   Email: [email protected]

Αθήνα, 25 Απριλίου 2013

ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΑΣ!
ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Μην ξεγελιέσαι! Η αντιπαράθεση που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην πλειοψηφία του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ), ΠΟΦΕΕ και κυβέρνησης δεν είναι για τα δικά σου συμφέροντα. Παρά τις όποιες διαφωνίες (πόσες, ποιες τάξεις, ποιος θα κάνει την πιστοποίηση, πώς θα γίνει η αξιολόγηση κτλ), είναι όλοι σύμφωνοι με την “απελευθέρωση” του επαγγέλματος και την ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου. Και επειδή ο λαός είναι σοφός, εδώ ισχύει το ρητό: “τσακώνονται τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια”!

Στην κινητοποίηση της Τετάρτης 24/4/13, που έγινε σε συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών της ΠΑΣΕΒΕ, την Επιτροπή ΠΑΜΕ Υπουργείου Οικονομικών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κάναμε παράσταση στο ΟΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης του προεδρείου του ΟΕΕ και της ΠΟΦΕΕ, με εκπροσώπους των κομμάτων για να τους ενημερώσουν για τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές στο επάγγελμα. Καταρχήν αποκαλύφτηκε η υποκρισία των πλειοψηφιών του ΟΕΕ και της ΠΟΦΕΕ, αφού με δεν δέχονταν αρχικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων να εκφράσουν τις απόψεις τους, αναγνωρίζοντας σαν εκπροσώπους του κλάδου μόνο εαυτούς!

Τους καταγγείλαμε, γιατί από κοινού με τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν διαχρονικές ευθύνες, αφού ενισχύουν (με διαφορετικές “αποχρώσεις”) αυτή την πολιτική που στόχο έχει την υποβάθμιση των πτυχίων και την σταδιακή κατάργηση των όποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων υπήρχαν μέχρι σήμερα. Είναι υποκριτές! Γιατί από το 2008 δεν λένε κουβέντα για την ισοπέδωση των πτυχίων των ελεγκτών και την εξίσωση αποφοίτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ήρθε ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του ορκωτού. Αυτοί δεν είναι οικονομολόγοι;;;;!!! Άλλωστε είναι γνωστό ότι βασική θέση του ΟΕΕ είναι στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς να είναι ο ρυθμιστής του επαγγέλματος του λογιστή! Βέβαια, το ΟΕΕ διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση των πτυχίων των λογιστών, όχι γιατί ενδιαφέρεται να έχουν τα πτυχία μας αξία, αλλά γιατί ρυθμίζει το επάγγελμα και εισπράττει και θέλει να συνεχίσει να ρυθμίζει και να εισπράττει από τους λογιστές.

Στην ίδια παρέμβαση, απαιτήσαμε από τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι στο σχέδιο που ολοκληρώνει το “άνοιγμα” του λογιστικού επαγγέλματος. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι η απελευθέρωση είναι σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε αυτό τον κλάδο, ξεκαθαρίζοντας ότι το κομμουνιστικό κόμμα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ απέφυγαν να πάρουν θέση με την πρόφαση ότι “δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο στα χέρια τους”. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι οι επικείμενες νομοθετικές αλλαγές είναι αποτέλεσμα των μνημονίων “ξεχνώντας” ότι έχουν υπερψηφίσει όλους τους προηγούμενους νόμους (που ξεκινούν πολύ πριν τα μνημόνια) που αφορούσαν τα επαγγελματικά δικαιώματα και αποτέλεσαν τη βάση για τις επερχόμενες αλλαγές στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης, “ξεχνώντας” ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, κάναμε παράσταση στο ΣΕΒ απαιτώντας την υπογραφή ΣΣΕ με τους παραπάνω όρους. Παρά την ενημέρωση και το αίτημά μας για συνάντηση, τα γραφεία του ΣΕΒ ήταν κλειστά. Και από αυτό το γεγονός, επιβεβαιώνεται η άρνηση των εργοδοτών για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αφού στόχο έχουν τη διεύρυνση των ατομικών συμβάσεων.

Η ουσία ποια είναι τελικά; Είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και την απελευθέρωση του επαγγέλματος, διευκολύνεται η συγκέντρωση του κύριου όγκου των φοροτεχνικών και λογιστικών εργασιών σε μεγάλες λογιστικές - ελεγκτικές -  συμβουλευτικές εταιρείες. Προσφέρεται στο κεφάλαιο νέο πεδίο τοποθέτησης και κερδοφορίας, ενισχύεται η θέση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνικοοικονομικών υπηρεσιών. Υπάρχουν συσσωρευμένα κεφάλαια αυτή τη στιγμή και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης αναζητούν νέους κερδοφόρους τομείς για να επενδύσουν. Για να γίνει αυτό πρέπει να εκτοπιστούν σταδιακά οι δεκάδες χιλιάδες μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και να φθηνύνει η αξία της εργατικής δύναμης μισθωτών ελεγκτών και λογιστών. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους.

Η ΠΟΛ (ο συνδικαλιστικός φορέας των μισθωτών λογιστών) και τα σωματεία μέλη της, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο είμαστε κάθετα αντίθετοι στην “αξιολόγηση” και πιστοποίηση των λογιστών. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα επιμελητήριο για τη ρύθμιση του επαγγέλματος. Τα μόνα κριτήρια επαγγελματικής εξέλιξης που αναγνωρίζουμε είναι Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, που μπορούν να κατοχυρώνονται μόνο μέσα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας:

ΑΜΕΣΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΣΕ)
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΒΟΗΘΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.
Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΣΕ.
ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ.
ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ.
ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ & ΠΛΗΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι ΣΣΕ δεν είναι μόνο ο μισθός, αλλά συνολικά οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων κάθε κλάδου.  Και πιο συγκεκριμένα η δική μας ΣΣΕ, είναι πλήρης ως προς την περιγραφή των ειδικοτήτων β.λογιστή και λογιστή, του περιεχόμενου τους (επαγγελματικό αντικείμενο), και της επαγγελματικής εξέλιξης. Όσο λοιπόν, δεν υπογράφεται και στον δικό μας κλάδο ΣΣΕ, τόσο θα ενισχύεται ο ρόλος φορέων τύπου ΟΕΕ που θα δρομολογούν για την πλειοψηφία των εργαζόμενων μισθωτών & αυτοαπασχολούμενων την κατάργηση των όποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Επιχειρούν να θεσμοθετήσουν για την άσκηση του επαγγέλματος τις αλλεπάλληλες αξιολογήσεις οι οποίες θα φορτώνουν με πρόσθετα οικονομικά βάρη τους λογιστές, θα προσθέτουν εμπόδια (αξιολόγηση/εξετάσεις – κόστος) στην επαγγελματική εξέλιξη προκειμένου να ενισχύουν την κατεύθυνση των μεγάλων ελεγκτικών και λογιστικών εταιρειών για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες λογιστές, τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Οικονομικών, τους φοιτητές και σπουδαστές. Κλιμακώνουμε! Επόμενος σταθμός η Πρωτομαγιά! Είναι υπόθεση όλων μας η επιτυχία της απεργίας! Θα είναι μια απάντηση στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και στον δικό μας κλάδο. Θέλουν να ξεχάσουμε τι σημαίνει δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας. Παλεύουμε για τη μαζικοποίηση των σωματείων μας. Αυτή θα είναι και η απάντηση σε όλους αυτούς που το “παίζουν” όψιμα διαμαρτυρόμενοι στον κλάδο με σκοπό να εγκλωβίσουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους σε συντεχνιακές λογικές και να εξυπηρετήσουν διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα ο καθένας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.
1Η ΜΑΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 10.30πμ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης