Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Συμμετοχή του Υφυπουργού Οικονομικών σε διεθνή ημερίδα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης θα συμμετάσχει σε διεθνή ημερίδα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής στο Ελσίνκι - Συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα φορολογίας κ. Αλγκίρντας Σεμέτα και με την Υπουργό Οικονομικών της Φιλανδίας, κα. Γιούτα Ουρπιλάινεν

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης μεταβαίνει την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 στο Ελσίνκι, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή ημερίδα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, που οργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών της Φιλανδίας σε συνεργασία με το Φιλανδικό Κοινοβούλιο.  Θέμα της συνάντησης έχει οριστεί «Η ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Η παρούσα κατάσταση και η μελλοντική πορεία».

Η ημερίδα οργανώνεται με αφορμή το νέο Σχέδιο Δράσης, που παρουσίασε ο αρμόδιος για θέματα φορολογίας Ευρωπαίος Επίτροπος Αλγκίρντας Σεμέτα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος του νέου αυτού Σχεδίου Δράσης της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η σύσταση ενός κοινού μηχανισμού ενεργειών και πολιτικών παρακολούθησης και πρόληψης σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Το θέμα έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς σύμφωνα και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο οι ετήσιες απώλειες πόρων μόνο των κρατών μελών της ΕΕ από τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή ανέρχονται σε 1 τρις. Ευρώ, ενώ το προϊόν της παραοικονομίας διαμορφώνεται στα 2 τρις Ευρώ. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, επιβάλουν την εντατικοποίηση των ενεργειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, προβλήματα τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή και για τις προσπάθειες διαμόρφωσης δικαιότερων φορολογικών συστημάτων. Η σοβαρότητα του θέματος για την ΕΕ αναδεικνύεται και από την απόφαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ να το συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου.

Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας θα συζητηθεί το Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής της ΕΕ, οι συστάσεις της για έναν πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό φορολογικών συστημάτων και φορολογικής διακυβέρνησης, σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και του G20 αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και η αποτελεσματικότητα και η επάρκεια των υπαρχόντων μέτρων και εργαλείων πρόληψης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και οι δυνατότητες βελτίωσής τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαυραγάνης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα νέα μέτρα για την πρόληψη της διαφθοράς καθώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εξωγχώριων εταιρειών.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Μαυραγάνης θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα φορολογίας κ. Αλγκίρντας Σεμέτα, με την Υπουργό Οικονομικών της Φιλανδίας, κα. Γιούτα Ουρπιλάινεν και με άλλους αξιωματούχους.

Το παρόν στην ημερίδα θα δώσουν εκτός από Υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα φορολογίας Αλγκίρντας Σεμέτα, εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ και του G20, Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο