Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Θα μπει τάξη στο χάλι με τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων

Απλοποίηση των διαδικασιών υποσχέθηκε ο Χατζηδάκης στον ΣΕΒ

Την εκπόνηση πλαισίου δράσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, ανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για το θέμα.
 
Στον κ. Χατζηδάκη παρουσίαστηκε μελέτη 780 σελίδων που εκπόνησε ο ΣΕΒ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αφορά την καταγραφή των προβλημάτων στην αδειοδότηση ορισμένων μόνο κλάδων της αγοράς (βιομηχανία, εξορυκτικές δραστηριότητες, ιχθυοκαλλιέργειες, λιμενικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, κ.α.) που, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Χάρης Κυριαζής, υπολογίζεται ότι καλύπτουν μόνο το ένα τρίτο των αδειοδοτικών διαδικασιών που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις γενικά.

Ειδικότερα, εξετάζονται οι άδειες ίδρυσης, εγκατάστασης, λειτουργίας, και εκμετάλλευσης, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και άλλες ειδικότερες άδειες.
 
Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί και με την Ομάδα Δράσης (Τasκ Force) για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου να καταστρωθεί ένα αρχικό πλάνο, «για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί όλο αυτό το χάλι», όπως είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια, μέχρι το Σεπτέμβριο, να πάμε σε περισσότερη εξειδίκευση των μέτρων.
 
Χαρακτήρισε, μάλιστα, την προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης ως «το δυσκολότερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε σε αυτό το υπουργείο».
 
Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνουν:
 
- Δραστικό περιορισμό των ελέγχων πριν από την αδειοδότηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη συμμόρφωση των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.
 
- Μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους, μέσω της τυποποίησης των μελετών και των εγκριτικών πράξεων.
 
- Επιτάχυνση της αδειοδότησης, με θεσμοθέτηση της τήρησης των προθεσμιών και την ιχνηλάτηση των υποβαλλόμενων φακέλων σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.
 
- Αξιοποίηση του outsourcing (εξωτερική ανάθεση εργασιών) -μέσω διαπιστευμένων φορέων- τόσο για την πιστοποίηση της ορθότητας των υποβαλλομένων μελετών και στοιχείων όσο και για την πραγματοποίηση των ελέγχων.
 
- Κατάλογο 74 ειδικών τεκμηριωμένων προτάσεων για άμεσες παρεμβάσεις.
 
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Ανάπτυξης έναν οδικό χάρτη για τη δραστική μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης της βιομηχανικής δραστηριότητας, απλοποίησης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης της διαφάνειας, και υπογράμμισε: «Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο θα τον μελετήσει ουσιαστικά και δεν θα τον αντιμετωπίσει γραφειοκρατικά».


Πηγή newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description prince | Απριλίου 26, 2013 11:32 π.μ. | Reply
ε, οχι και χαλι!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο