Επιστολή Α.ΚΙ.Ο.Ε για νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργείου Ανάπτυξης

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

25 Απρίλιος 2013
Taxheaven.gr

Επιστολή Α.ΚΙ.Ο.Ε για νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργείου Ανάπτυξης

Προς : Υπουργείο Ανάπτυξης
  Ο.Ε.Ε
             Υπουργείο Οικονομικών           

Η Α.ΚΙ.Ο.Ε   διαφωνώντας  πλήρως με την νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη  , είναι αναγκασμένη να επαναλάβει ότι  το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ, κλειστό επάγγελμα  , η, έχει ιδιαίτερους διοικητικούς περιορισμούς,  όπως και να  επισημάνει το αυτονόητο.

Η άσκηση επαγγέλματος σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο απαιτεί:

1.    Ένα ελάχιστο επίπεδο πιστοποιημένων γνώσεων (εμπειρική γνώση , η, αναγνωρισμένες σπουδές).

2.    Βαθμολογική κλιμάκωση ενεργειών , ανάλογη της εμπειρίας  σε συνδυασμό με τα  τυπικά και ουσιαστικά προσόντα , πιστοποιημένη από τον αντίστοιχο επιστημονικό φορέα.

3.    Αποδοχή του νομικού πλαισίου λειτουργίας του συγκεκριμένου επαγγέλματος, όπως και εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας που το διέπει.

4.    Συνεχή εκπαίδευση , παρακολούθηση και ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο.
Είναι αυτονόητο ότι η υπάλληλος στην διοικητική υποστήριξη ενός ιατρείου δεν πρέπει να εξετάζει ασθενείς, ένας παθολόγος δεν μπορεί να κάνει εξειδικευμένες  χειρουργικές επεμβάσεις , όπως, και το ότι ο υπάλληλος διεκπεραίωσης  των εξωτερικών εργασιών ενός τεχνικού γραφείου δεν μπορεί  να εκδώσει πολεοδομική άδεια ανέγερσης κτηρίου με στατικά σχέδια  που ο ίδιος έχει υπολογίσει και υπογράψει.

Είμαστε υποχρεωμένοι να  επισημάνουμε στους συντάκτες της νομοθετικής πρωτοβουλίας, τις συνέπειες που θα έχει στα δημόσια έσοδα και στην οικονομική ζωή της χώρας η δυνατότητα  οποιοσδήποτε ανεξάρτητα τυπικών η ουσιαστικών προσόντων με την παρέλευση  ενός έτους από την  αναγγελία ενάρξεως ασκήσεως επαγγέλματος  να μπορεί να δραστηριοποιηθεί ως λογιστής – φοροτεχνικός συντάσσοντας ,υπογράφοντας και καταθέτοντας λογιστικές – φοροτεχνικές και οικονομικές καταστάσεις που απαιτούνται για την λειτουργία μιας οικονομικής μονάδας ,οποιασδήποτε νομικής μορφής, η,  μεγέθους , και την σύννομη σχέση της, με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον.

Θεωρούμε ότι οι συντάκτες της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Ανάπτυξης ,όπως αντιλαμβάνονται ως ορθό και αυτονόητο, ένας απόφοιτος της Νομικής Σχολής με ένα χρόνο προϋπηρεσία να μην έχει την ουσιαστική αλλά και τυπική δυνατότητα να παραστεί σε υποθέσεις στον Άρειο Πάγο, η , ένας απόφοιτος Λυκείου να εκδικάζει υποθέσεις στο Εφετείο, κατ’ αναλογία, θα αντιληφθούν το μέγεθος του ατοπήματος τους και θα αποσύρουν την ατυχή πρωτοβουλία τους .     
Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε την προσπάθεια αποσάθρωσης του αποδεδειγμένα μοναδικού αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος λειτουργίας της Φορολογικής  διοίκησης , που,:

•    δεν την επιβαρύνει με την λειτουργία του ,
•    αντίθετα αποδεσμεύει υλικούς και ανθρώπινους πόρους,
•    είναι πανελλαδικό
•    δεν μπορεί να χειραγωγηθεί   λόγω κλίμακας και διασποράς του,
•     δέχτηκε αγόγγυστα  ένα ιδιαίτερα αυστηρό νομικό πλαίσιο λειτουργίας του.
•    η αποδοτικότητά του είναι ήδη μετρήσιμο μέγεθος , που απεικονίζεται  ,ως μείωση κόστους λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης , αλλά και ως επιπλέον έσοδα που ξεπερνούν τα 4,5 δις.€ , από την υλοποίηση της φορολογικής αναμόρφωσης.
•    Υλοποιεί αυτή την στιγμή το περιουσιολόγιο  χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό κράτος ,  έργο, που παρ’ όλη την πολύχρονη σπατάλη υλικών και ανθρώπινων  πόρων από τη δημόσια διοίκηση,  δεν είχε ολοκληρωθεί έως σήμερα.
Οι 50.000 Λογιστές – Φοροτεχνικοί με τους υπερδιπλάσιους συνεργάτες μας ,που μοχθούν μαζί μας , θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα εάν το Υπουργείο Ανάπτυξης αποσαφήνιζε πως αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη χωρίς τις  οργανωμένες και ελεγχόμενες, οικονομικά και διοικητικά , επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Μην μας υποχρεώσετε με την αδιαλλαξία σας να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις  
         
                        Η Συντονιστική Επιτροπή